România nu a transpus în 2016 în legislaţia naţională 21 de directive UE, termenul fiind depăşit, şi riscă sancţiuni financiare prin infringement, iar în 2017 trebuie să transpună alte 27 de norme europene, potrivit unui document întocmit de MAE şi transmis Parlamentului. Unele legi menite să rezolve problema au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp.
Documentul transmis Parlamentului a fost întocmit de MAE, care asigură coordonarea interministerială privind transpunerea directivelor. "În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depăşit, fiind declanşate acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a acestora", informează MAE.
Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancţiuni dacă problemele nu sunt rezolvate.
"În scopul evitării sancţiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României şi notificate Comisiei cu maximă celeritate", se arată în document.
Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancţiuni se conformează după momentul sesizării Curţii de Justiţie a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanţa UE va putea aplica sancţiunile financiare, astfel încât MAE cere ca toate directivele să fie transpune înainte ca nerespectarea termenelor de către România să fie adusă în atenţia Curţii de Justiţie.
În total, sunt 21 de directive care nu au fost transpuse, dintre care 11 sunt directive UE care au corespondent normativ în procedura parlamentară actuală, iar alte 10 sunt directive UE care urmează să fie transpuse în lege prin proiecte aflate în acest moment încă la nivelul Guvernului, pentru elaborare, avizare sau aprobare.
În trei cazuri, însă, proiectele Guvernului au fost aprobate, trimise Parlamentului şi puse în dezbaterea Legislativului, însă toate aceste proceduri vor fi reluate pentru că deputaţii şi senatorii nu au discutat proiectele în timp util, din cauza alegerilor parlamentare. Astfel, proiectele sunt preluate de la o legislatură la alta doar dacă ele au fost incluse pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului, însă în cazul celor trei, deşi exista timp pentru acest lucru, nu a fost îndeplinită cerinţa constituţională şi au fost astfel clasate.
Directivele restante se referă la probleme precum libera circulaţie, restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, recunoaşterea calificărilor profesionale, sancţiunile penale pentru abuzul de piaţă, soluţionarea alternativă a litigiilor, protecţia victimelor criminalităţii, drepturile de autor, combustibilii alternativi, reducerea consumului de pungi din plastic şi mandatele europene de arestare.
Pe lângă cele 21 de proiecte ale căror teremene de transpunere au fost depăşite, România va avea obligaţia în 2017 să transpună, până în luna decembrie, alte 27 de directive UE.
România nu a transpus la timp în legislaţia naţională 21 de directive UE şi riscă sancţiuni
20 februarie 2017


Din aceeaşi categorie:
Dobre: Execuţia bugetară din februarie arată că programul de guvernare e viabil
(29 martie 2017)
486 vizualizări
Aer tropical peste România. Valul de căldură se intensifică - temperaturile ating 41 de grade LA UMBRĂ - cod portocaliu. Urmează FURTUNI VIOLENTE
(2 august 2021)
41 vizualizări
Grecii, pe reţelele de socializare: Pe unde trec pe aici românii cu maşinile lor, iese lumea şi îi aplaudă / Dacă pompierii români vor să stea aici în fiecare vară le oferim gratuit camere în Halkidiki
(11 august 2021)
486 vizualizări
Municipiul Dobreta Turnu-Severin intră în carantină totală, de luni
(11 octombrie 2021)
32 vizualizări
Grupul pro-rus Killnet a revendicat atacul cibernetic asupra României, după ce Ciolacu a transmis că va oferi arme Ucrainei
(29 aprilie 2022)
20 vizualizări
Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Spania - Greve la companiile aeriene Ryanair şi Iberia
(20 septembrie 2019)
66 vizualizări
România a votat degeaba impotrivă: vom fi obligaţi să primim peste 6.000 de imigranţi
(23 septembrie 2015)
505 vizualizări
Şoferii care suferă de aceste boli ar putea rămâne fără permis. Ce prevede noua lege
(4 decembrie 2018)
266 vizualizări
Percheziţii în nouă state din Uniunea Europeană, inclusiv în România, pentru destructurarea unei reţele specializate în fraude cu autoturisme de lux
(17 ianuarie 2020)
37 vizualizări
În ultimele 14 zile România a adunat cele mai multe noi cazuri de coronavirus din UE (11.599), la nivel european fiind depăşită doar de Rusia, o ţară cu o populaţie mult mai mare.
(27 iulie 2020)
32 vizualizări
262 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 in Romania
(30 aprilie 2020)
215 vizualizări
Sfaturile medicului despre cum să ne protejăm de coronavirus, la locul de muncă. Este sau nu indicat ca oamenii să poarte măşti?
(5 martie 2020)
122 vizualizări
Poliţiştii le reamintesc bicicliştilor să respecte regulile de circulaţie şi să se echipeze corespunzător
(5 martie 2017)
415 vizualizări
Fiecare român asigurat va primi, prin poştă, cardul de sănătate
(10 aprilie 2014)
107 vizualizări
O problemă de matematică pentru copiii de clasa a V-a a lăsat internauţii fără răspuns
(4 februarie 2018)
670 vizualizări
Lege: Părinţii au dreptul să ceară zi liberă pentru verificarea sănătăţii copilului
(15 iulie 2015)
603 vizualizări
Romsilva scoate la vânzare 83.000 de brazi şi molizi pentru Crăciun
(26 noiembrie 2017)
613 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole