Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că, în urma aplicării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor ieşi din închisoare criminalii şi violatorii peste 60 de ani, precizând că vor exista şi măsuri complementare, inclusiv pentru reinserţia celor care vor fi eliberaţi. Iordache a mai spus că, anul acesta, va începe construirea a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni, adăugând că unitatea de detenţie de la Caracal putea fi construită încă din 2005, dacă ministrul de atunci al Justiţiei, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de autorităţile din Austria.

Florin Iordache a spus că, în urma dezbaterilor de până acum, au fost eliminate anumite prevederi din ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, precizând că nu vor ieşi din închisoare violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani.

"Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi... Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri", a declarat Iordache, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei a adăugat că a vorbit în acest sens şi cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a găsi soluţii ca angajatorilor să le fie oferite facilităţi dacă angajează persoane eliberate din penitenciare.

Iordache a mai spus că în vizitele sale prin penitenciare a văzut oameni cu feţele tumefiate de la muşcături de căpuşe şi că unii deţinuţi stau câte 20 în camere de 16 metri pătraţi.

El a adăugat că România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori şi a evita astfel o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

Ministrul a mai spus că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani.

Iordache a menţionat că penitenciarul de la Caracal, a cărui construcţie a fost aprobată în 2004, putea fi ridicat din 2005, dacă ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, nu ar fi renunţat la un grant oferit de statul austriac în acest sens.

În 8 noiembrie 2016, întrebată dacă se mai construieşte penitenciarul de la Caracal, Raluca Prună a spus că acesta nu se va realiza deoarece nu este de acord Ministerul Apărării, având în vedere că este prea aproape de baza militară de la Deveselu.

În schimb, Prună a precizat atunci că se construieşte un penitenciar în comuna Berceni de lângă Ploieşti.

viewscnt