Dan Adamescu şi Angela Toncescu, fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii DNA, alături de alte opt persoane, pentru falimentarea societăţii Astra.

Dan Adamescu va fi judecat, sub control judiciar pe cauţiune, pentru infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, ce ar fi fost comise în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator al Teh Nova Group Investments li Epsilon Estate Provider, se arată într-un comunicat remis de DNA agenţiei Mediafax.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor", notează procurorii.

Alături de Adamescu va fi judecată şi Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) pentru două infracţiuni de abuz în serviciu. Pe lângă cei doi, au mai fost deferiţi justitiţiei, în stare de libertate,Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi al CSA, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu Moldoveanu, membri ai CSA, Anabella Ruse, director în cadrul CSA, Marinela Nemeş, director în cadrul CSA, Carmen Ivan, tot director în cadrul CSA.

Potrivit DNA, aceştia l-ar fi ajutat pe omul de afaceri pentru ca, între 2011-2013, să "efectueze o serie de demersuri păguboase" pentru Astra, "cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei pieţei asigurărilor şi reasigurărilor". Procurorii susţin că astfel societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, cu o pagubă de 795.387.999 lei.

Dan Adamescu ar fi dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, de 105.999.859 lei, fără o evaluare a riscului de credit şi măsuri de protejare a resurselor Astra. De asemenea, ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. Datoria respectivă s-ar fi ridicat la 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, Astra recuperând doar 358.768 lei.

„Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt şi în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acţiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societăţii ASTRA SA. Această sumă provenea chiar din lichidităţile societăţii de asigurare ASTRA SA. Inculpatul Adamescu Dan Grigore a ascuns însă provenienţa banilor prin simularea unor contracte de împrumut acordate unei alte societăţi controlate de acesta (Medien Holding).", se arată în comunicat.

În iunie 2011, conducerea CSA ar fi aprobat, la cererea lui Adamescu, intenţia EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a cumpăra un pachet de acţiuni Astra, deşi nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la firma de asigurări.

Această achiziţie ar fi fost aprobată de Angela Toncescu şi ceilalţi opt inculpaţi, deşi aceştia ar fi cunoscut că nu erau îndeplinite condiţiile.

„Cum societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost lipsită de o parte din lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare-reasigurare, Adamescu Dan Grigore şi o altă persoană au transferat, în mod fictiv, riscurile de reasigurare către Panamerican Re (societate înfiinţată şi înregistrată într-un paradis fiscal în acest scop) şi, pe cale de consecinţă, au distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.Adamescu Dan Grigore şi cealaltă persoană au obţinut un folos necuvenit, constând în preluarea pachetului de acţiuni de către un acţionar (pe care îl controlau) cu o situaţie financiară care nu îi permitea să îşi onoreze obligaţiile patrimoniale şi nici să asigure premisele pentru susţinerea activităţii ASTRA din surse proprii, în cazul în care situaţia financiară a acesteia se deteriora, fapt care s-a reflectat ulterior în dificultăţile financiare ale ASTRA.", susţine DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecată la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a menţine sechestrul asigurator de peste 857.000.000 de lei instituit asupra acţiunilor şi a părţilor sociale pe care Dan Adamescu le deţine la diferite firme. În acest caz, Astra s-a constituit parte civilă cu suma de 788.978.853,37 lei iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor cu suma de 714.089.825,66 lei.