Sindicaliştii producătorului de energie Hidroelectrica, membri ai sindicatului Hidrosind, s-au blocat începând din această seară în subteran în centralele mari, nemulţumiţi că autorităţile nu le-au acceptat revendicările. Aceştia protestează faţă de blocarea negocierilor privind Contractul Colectiv de Muncă pentru anul viitor.

"Începând de vineri, 9 decembrie, orele 19:00 (sau altă ora la care se schimbă tura), din centralele mari, adică în primul rând cele subterane, nimeni nu mai pleacă acasă", spune Nicolae Aurariu, preşedintele sindicatului.

Aproximativ 150 de angajaţi ai producătorului de energie Hidroelectrica, membri Hidrosind, au pichetat, joi, timp de două ore, sediul societăţii de stat din bulevardul Ion Mihalache din Capitală. 

Aurariu spune că administraţia nu acceptă niciuna din revendicările angajaţilor, iar directoratul "nu a avut chef sau curaj să dea ochii" cu protestatarii.

Protestele vor continua şi sâmbătă, între orele 10.00 şi 13.00. Astfel, fiecare schimb care vine la muncă va rămâne în centrală, fără să mai plece acasă, precizează şeful de sindicat.

În hidrocentralele Porţile I si II, Lotru, Brădişor, Stejaru, Vidraru, Mărişelu, Retezat, Ruieni, Şugag, Gilceag, Săsciori, Remeţi, Munteni şi Tismana vor fi cel puţin patru ture din cinci, precizează Aurariu.

"Personalul respectiv va sta cuminte la locul de muncă, cei aflaţi în tura conform graficului aprobat îşi vor vedea de treabă în instalaţii, iar ceilalţi le vor face 'galerie'. Invităm şi conducerea sucursalelor lângă noi, poate că-şi vor aduce aminte de vremurile bune", spune Aurariu.

Motivul principal al protestului de joi a fost impasul în care sunt negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă pentru anul 2017 şi "probabilitatea mare de a declanşa conflictul colectiv de muncă, cu parcurgea paşilor legali pentru declanşarea grevei”.

Sindicatul Hidrosind a pichetat în anii trecuţi în repetate rânduri sediul Hidroelectrica, nemulţumiţi fiind fie de numirea lui Remus Borza ca administrator judiciar al societăţii şi de măsurile luate de acesta, fie de restructurările făcute la societate sau de preţul prea mare plătit pentru apă către Administraţia Naţională Apele Române.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi estimează un profit estimat cumulat pe primele zece luni ale acestui an de aproape 1,3 miliarde lei, în creştere cu 34% faţă de perioada similară a anului trecut.

În primele zece luni Hidroelectrica a produs în total 14,4 TWh, faţă de 13,7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2015.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica a denunţat contractele de vânzare de energie electrică încheiate cu firmele aşa-numiţilor "băieţi deştepţi" din energie.

viewscnt