Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, Bucureşti Mall şi Fundaţia Uşa Deschisă au organizat pe 18 octombrie un eveniment inedit, în care femeile au creat o vitrina vie, cu mesajul: <<„De vânzare” nu este o etichetă pentru oameni>>.

Scopul evenimentului a fost de a avertiza cu privire la poziţia fruntaşă ocupată de România între ţările europene, precum şi de a face apel la implicarea publicului pentru a învăţa cum să prevină şi să limiteze acest fenomen atât de răspândit în România.

Cele mai multe victime ale traficului de persoane din întreaga Europă provin din România, ţara noastră aflându-se pe primul loc în clasament. De asemenea, România se află pe o poziţie fruntaşă şi în topul ţărilor cu cel mai mare număr de victime ale traficului uman, ocupând locul trei în UE după Olanda şi Regatul Unit, conform ultimelor date ale Comisiei Europene.

Numai anul trecut au fost identificate 880 de persoane exploatate prin diverse forme, atât pe teritoriul ţării, cât şi în afara ei, potrivit informaţiilor Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.

Conform datelor din 2015, în România 6 din 10 victime sunt femei, rată mai mică faţă de anul anterior, când 7 din 10 românce deveneau victime ale traficanţilor. În schimb, a crescut semnificativ numărul băieţilor minori care au devenit victime – de la 10 victime în 2014, la 40 în 2015.

Judeţele cu cele mai multe victime

În topul principalelor judeţe din care provin victimele, primul loc îl ocupă Timiş, cu 50 de victime – de două ori mai multe decât în anul anterior – şi Ialomiţa, cu 49 victime – de trei ori mai multe în 2015 faţă de 2014. De asemenea, Bucureşti este un alt loc în care s-a înregistrat o creştere numerică a victimelor, capitala aflându-se printre primele 10 judeţe de provenienţă (numai patru victime au provenit în 2014 din Bucureşti faţă de 39 în 2015, aproape de 10 ori mai multe).

Categoriile minorilor între vârstele de 14 şi 17 ani şi a adulţilor (femei şi bărbaţi) între 18 şi 40 de ani sunt cele mai vulnerabile. Cât despre educaţie, cele mai multe victime au finalizate studiile gimnaziale la momentul intrării în trafic.

Potrivit statisticilor, principalul mijloc de recrutare a victimelor folosit de traficanţi este ofertarea cu locuri de muncă, chiar de către persoane din cercul de cunoştinţe, metodă utilizată în 56% din cazuri din totalul victimelor identificate în 2015.

Deşi exploatarea sexuală rămâne cea mai frecventă, se accentuează noi forme de exploatare: exploatarea identităţii, căsătoria forţată şi exploatarea asociată acesteia, precum şi exploatarea pentru cerşetorie şi vânzare de organe.

Potrivit informaţiilor oferite de Fundaţia „Uşa Deschisă”, unul dintre cele mai importante ONG-uri care, alături de autorităţi, combate traficul de persoane şi sprijină victimele în reintegrarea socială, vârsta acestora a scăzut în acest an faţă de 2015.

Victime „recrutate” de rude

Totodată, organizaţia trage un semnal de alarmă referitor la persoanele implicate în acest acest fenomen: nu doar bărbaţii exploatează, ci, în 70% din cazurile recente de care s-a ocupat Fundaţia „Uşa Deschisă”, au fost implicate şi femei traficant. Totodată, nu doar interlopii periculoşi recrutează victime, ci, de cele mai multe ori sunt implicate rude, prieteni şi cunoştinţe care nu sunt percepute drept periculoase.

„Din 2015 până în prezent, Fundaţia „Uşa Deschisă” a fost implicată în aducerea în faţa justiţiei a peste 200 de traficanţi din 21 de organizaţii mafiote, în condamnarea acestora la 226,5 de ani de închisoare şi în obţinerea a 172.600 de euro în compensaţii pentru victime.

Rezultatele acestea au fost posibile pas cu pas, de aceea avem nevoie să le spunem oamenilor că fiecare acţiune contează, oricât de mică ar fi ea. Iniţiative precum „Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane” şi activităţi organizate în jurul ei sunt importante tocmai pentru a le da un semn oamenilor căavem nevoie de ajutorul lor şi pentru a-i încuraja să ia atitudine, să le spunem că nu frica primează”, a declarat avocatul Mirela Podoiu, Preşedinte Fundaţia Uşa Deschisă.

Susţinerea Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, marcată pe 18 octombrie, se înscrie într-o serie de activităţi desfăşurate de Bucureşti Mall cu scopul de a sensibiliza publicul larg faţă de probleme actuale ale societăţii din România.

„Am decis să sprijinim iniţiativa Fundaţiei „Uşa Deschisă” cu ocazia „Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane”, pentru că ştim că avem un univers de vizitatori dornici de informare. Şi mai credem că implicarea fiecaruia dintre noi poate salva vieţi, aşa încât ocaziile de a pune pe agenda publică, de a informa despre astfel de fenomene, reprezintă poate o şansă de salvare pentru unele persoane”,a afirmat Cătălina Bobârnac, Manager Bucureşti Mall.

Publicul se poate implica în prevenţia sau limitarea traficului, fie sesizând orice situatie de trafic la 112, fie devenind voluntar într-o asociaţie neguvernamentală care oferă asistenţă victimelor, aşa cum este Fundaţia „Uşa Deschisă”, fie prin donaţii.