Cerşetori care au plecat din România în Franţa se folosesc de drama refugiaţilor sirieni pentru a obţine mai uşor bani. Un reportaj al postului de televiziune France Info scoate la iveală noua strategie folosită în suburbiile Parisului.

Acoperite din cap până-n picioare, înconjurate de doi, trei copii, câteva femei cerşesc într-o intersecţie din Saint Denis. Poartă cu ele un mesaj inscripţionat pe o bucată de carton - „Familie siriană, ajutor!” Un jurnalist France Info le-a abordat să le afle povestea şi a descoperit repede că “siriencele” învăţaseră câteva cuvinte arabe pentru a-i înşela şi pe cei mai puţin creduli.

Până la urmă, femeile, de etnie romă după cum se vede din înregistrări, recunosc înşelătoria.   

Mai târziu, aceeaşi echipă de televiziune filmează cum presupusele refugiate siriene predau banii strânşi din cerşetorie unui bărbat. Tactica este arhicunoscută autorităţilor franceze.

Gregory Goupil, reprezentant al sindicatului poliţiştilor: Aceeaşi oameni care în urmă cu un an se prefăceau că suferă de o infirmitate permanentă au devenit acum refugiaţi sirieni.

95% dintre refugiaţii sirieni care ajung în Franţa şi fac cerere de azil sunt luaţi automat în grija statului, susţine presa franceză. Primesc cazare şi bani pentru a se întreţine. Sunt însă şi cazuri reale de familii care au depus cererea respectivă într-un alt stat european şi care în Hexagon nu mai primesc susţinere financiară. Copleşiţi de cheltuieli, unii dintre ei ajung să cerşească. Fac apel la compasiunea francezilor cu paşaportul în mână pentru a le dovedi că într-adevăr vin dintr-o zonă de conflict.