Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, adoptată de Guvern, introduce peste 100 de noi sancţiuni, iar în cazul celor existente, la marea majoritate a acestora, cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a precizat că este vorba despre ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, ordonanţa de urgenţă privind perdelele forestiere de protecţie şi hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Premierul Dacian Cioloş a explicat măsurile: "Mai mult decât o problemă de mediu, tăierile ilegale de pădure sunt o problemă de siguranţă naţională. De aceea, acţionăm pe mai multe fronturi. Săptămâna aceasta am înăsprit regimul contravenţiilor — în unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat — şi am introdus peste 100 de noi sancţiuni pentru tăieri abuzive de pădure. În plus, am dat responsabilităţi suplimentare angajaţilor ocoalelor silvice, Poliţiei şi Jandarmeriei. Totodată, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protecţie", a scris premierul Cioloş, vineri seara,pe Facebook.

Cioloş precizează că aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, la care lucrează Guvernul.

"Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat în lucru la Guvern, care, între altele, cuprinde stabilirea unei evidenţe clare a proprietarilor şi administratorilor de pădure, transparentizarea şi verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasă, îmbunătăţirea programului SUMAL", afirmă Cioloş.

Totodată, premierul invită cetăţenii să continue să se implice în procesul de protejare şi recuperare a pădurilor. "Puteţi sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicaţia 'Inspectorul Pădurilor'", mai spune Cioloş.

AGERPRES