De vreo câţiva ani, în prag de 15 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, reţelele de socializare se inflamează: „Trebuie să le spunem La Mulţi Ani Mariilor şi Marianilor?” Mulţi susţin că, fiind vorba de moartea Maicii Domnului, aşadar un eveniment trist, urările sunt nepotrivite şi trebuie păstrate pentru 8 septembrie, la Naşterea Maicii Domnului.

În popor, Adormirea... este numită „Sfânta Maria mare”, iar Naşterea..., „Sfânta Maria mică”. Aşadar, prima este mai importantă decât a doua.

Apoi, noi, creştinii, credem că prin jertfa Sa pe Cruce, Hristos a învins definitiv Moartea. Vorbim despre adormiţi sau repauzaţi, pentru că ştim că moartea este doar o trecere spre viaţa veşnică. Nu aşa cum în mod nefericit spun mulţi, la decesul cuiva (inclusiv un purtător de cuvânt al Casei Regale despre Regina Ana): „A trecut în nefiinţă”.

De aceea, ziua din calendar în care sunt prăznuiţi sfinţii este cea a morţii lor, nu a naşterii, deoarece murind s-au născut „întru veşnicie”.

Acest lucru i-l spune şi arhanghelul Gavriil Mariei, anunţându-i adormirea: „Nu te teme, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

Când Iisus coboară personal, pentru a-i lua sufletul şi a-l duce la Ceruri (în icoane, sufletul Maicii Domnului este înfăţişat ca un prunc în braţele Fiului său, simbol al nevinovăţiei), îi spune: „Fericită să fii şi să se bucure inima ta... Intră în sălaşurile cele veşnice cu pace şi bucurie, ca să vezi slava mea şi să te bucuri prin harul Duhului Sfânt”.

Aşa cum Mântuitorul a avut grijă ca, prin Naştere, să lase trupul Maicii Sale feciorelnic şi nestricat, El nu putea îngădui ca acest trup să se strice prin moarte. La trei zile de la Adormire, mormântul este deschis pentru ca şi veşnic întârziatul Toma să-şi poată lua rămas bun, însă mormântul este descoperit gol: Maica Domnului este singurul muritor al cărui trup a fost urcat la Ceruri.

În fine, troparul praznicului spune: „Mutatu-te-ai la viaţă, ceea ce eşti Maica Vieţii”. Aşadar, despre ce tristeţe vorbim? La mulţi ani, Maria! La mulţi ani, Marian!