Grădiniţele care funcţionează ilegat sunt pseudo-grădiniţe, sunt societăţi comerciale, care nu au legătură cu şcoala, părinţii trebuie să fie atenţi unde îşi duc copiii şi să sesizeze neregulile, a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, la emisiunea "După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV.
întrebat cum comentează situaţia de la Grădiniţa Flipper, care funcţiona ilegal şi unde directoarea a bătut trei copii cu vârsta între un an şi şase ani, situaţie care s-ar putea repeta şi în alte unităţi neacreditate, ministrul Educaţiei a spus: "Este inadmisibil. Sunt pseudo-grădiniţe, ele nu sunt grădiniţe, practic sunt nişte societăţi comerciale sau altfel organizate, care nu au nicio legătură cu şcoala. Din acest motiv, nici colegii mei care se ocupă de acreditare şi avizare de funcţionare pentru grădiniţe şi unităţi şcolare nu au ştiut, că nu erau, nu existau".
"Realitatea ne spune că este posibil (să funcţioneze grădiniţele care nu au autorizaţie – n.r.). Am invitat colegii de la Protecţia Copilului, care joacă rol în educaţie, în grija pentru copil, să clarificăm cum este posibil. Oare nu putem avea un cadru normativ simplu şi clar? Voi reglementa rolurile diverselor agenţii în acest mecanism”, a precizat ministrul Adrian Curaj.
Ministrul Educaţiei a adăugat că există un ghid on-line unde părinţii se pot interesa de statutul şcolii sau grădiniţei unde ar vrea să-şi înscrie copiii.
"Este on-line un ghid pentru părinţi, să ştie ce ar trebui să facă atunci când înscriu copilul la o şcoală. Sunt trist că nu l-au avut înainte. Dar din 2014 nu mai erau actualizate, listele cu numele unităţilor”, a adăugat Curaj.
Mai mult, ministrul a spus că va lansa o pagină de Facebook ”grădiniţe şi şcoli mai sigure”.
"Părinţii trebuie să se intereseze unde îşi duc copiii. Apoi, Ministerul Educaţiei va colabora cu Protecţia Copilului, Protecţia Consumatorului, pentru a depista unităţile ilegale. Dar părinţii să fie atenţi unde îşi duc copiii, să se intereseze, să sesizeze neregulile. Orice sesizare să fie procesată şi rezolvată”, a adăugat Adrian Curaj.
Directoarea Grădiniţei Flipper din cartierul Cotroceni din Capitală, Ioana Neagu, acuzată că a bătut trei copii cu vârsta între un an şi şase ani, este cercetată sub control judiciar, după ce atât Judecătoria Sector 5, cât şi Tribunalul Bucureşti au respins cererea procurorilor de arestare preventivă.
Grădiniţa nu era acreditată, nici autorizată de către Ministerul Educaţiei să funcţioneze provizoriu. Directoarea este acuzată în două dosare penale - unul vizează infracţiunea de rele tratamente aplicate minorilor şi altul în domeniul economic, pentru că a derulat fără drept o activitate economică, grădiniţa nefiind autorizată.
Judecătorul care în 31 martie a dispus cercetarea sub control judiciar a Ioanei Neagu a arătat, în motivare, că şi părinţii copiilor sunt responsabili pentru situaţia la care s-a ajuns, pentru că şi-au înscris copiii la o grădiniţă neacreditată.
În imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din grădiniţă se vede cum Ioana Neagu îl trage de păr un copil şi îl loveşte peste faţă, în timp ce ţipă la el. Mai mult, femeia îl duce pe copil într-un loc ferit, unde se repede asupra lui şi îl bruschează. După minute în şir de tratament traumatizant, copilul urcă scările de-a buşilea şi se duce spre clasă.
În alte imagini, surprinse tot pe camerele de supraveghere, de această dată în dormitorul copiilor, se vede cum aceeaşi femeie dă năvală în cameră şi ia pur şi simplu pe sus, din pătuţ, doi copii, îi trage puternic de braţ şi îi dă afară din cameră. Alte imagini o arată pe femeie în timp ce îi ceartă pe copii şi îi trage de haine.