Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că România are o capacitate mai bună decât în urmă cu câţiva ani de a face faţă accidentelor colective, dar că este imposibil ca fiecare oraş mic să aibă echipe de intervenţie care să ajungă în cinci minute la astfel de cazuri.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că în prezent legislaţia privind situaţiile de urgenţă este "stufoasă" şi că se lucrează la armonizarea ei.
"Legislaţia este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc în anumite legi sau în anumite ordine. Acum lucrăm să punem aceste lucruri într-un singur ordin, o singură lege. Lucrăm la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel încât cine citeşte documentul să nu mai trebuiască să mai caute în încă zece documente", a afirmat Raed Arafat.
El a spus că România poate face faţă accidentelor colective.
"România, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face faţă la astfel de evenimente mai bună decât acum câţiva ani. Orice incident, orice situaţie este unicat şi nu se copiază identic cu altă situaţie. Capacitatea de a interveni în România este destul de mare. Acum depinde de unde apare situaţia, în Bucureşti, Cluj ori Timişoara, ori într-un oraş mic. Este imposibil ca fiecare oraş mic să aibă echipele de intervenţie pregătite să intervină în cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil şi flexibil", a mai spus secretarul de stat.
Raed Arafat a participat, la Timişoara, la o dezbatere despre sănătate şi siguranţă.
"Eu cred că evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lecţiile învăţate de la alţii. Au fost prezentări care au arătat aspectele de securitate, siguranţă şi prin ce trec alte ţări. Colegul din Marea Britanie a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situaţii şi alţi colegi prin diferite situaţii. Sunt reguli care s-au învăţat pe parcurs. Aspectul transformării pompierilor din Marea Britanie în agentul care forţează aplicarea anumitor reguli - acest lucru se întâmplă acum în România. Pompierii nu aveau arma suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislativă, la mijlocul anului trecut, pompierii au această armă. Important este ca proprietarii să înţeleagă şi ei aspectul de siguranţă a cetăţeanului şi să o ia în serios. Ai doi parteneri care lucrează împreună. Dacă ei lucrează împreună şi realizează lucrurile corect, nu mai ai ce să te duci să impui, să amendezi sau să închizi un local. Când nu se respectă aceste reguli, ajungi la obligativitatea de a lua măsuri", a spus Raed Arafat.
Prima conferinţă de siguranţă şi sănătate organizată în România a avut loc, sâmbătă, la Timişoara. Dezbaterea, sub titulatura REHESACO, a fost organizată de echipa Revolution Festival, iar cei prezenţi au discutat despre tragedii şi au spus că vor ca drame precum cea din Colectiv să nu mai aibă loc. Invitaţii au fost specialişti în domeniul securităţii din Europa, iar alături de ei s-au aflat specialişti din România.