România se pregăteşte să primească refugiaţi repartizaţi de UE. Ţara noastră are alocată o sumă de circa 21,9 milioane de euro prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare al UE, pentru intervalul 2014-2020, conforrm Regulamentului UE 516/2014. Dacă am primi 1785 de refugiaţi, aşa cum a anunţat preşedintele Iohannis, pentru fiecare persoană ţara noastră ar avea alocaţi circa 13.000 de euro doar de la bugetul UE.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avansează însă o sumă ceva mai mare, care bineînţeles că necesită o cofinanţare naţională mai costisitoare. „Referitor la bugetul Programului Naţional Fondul Azil, Migraţie şi Integrare, vă informăm că este prevăzută o alocare financiară din partea UE, în valoare totală de 24.430.877 euro, partea de cofinanţare naţională fiind cuprinsă între 10% şi 25%”, a precizat, pentru România liberă, Biroul de informare al MAI. Adică ţara noastră ar trebui să acopere de la buget o sumă ce variază între 2,44 milioane de euro şi 6,1 milioane de euro.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a spus că este imposibil, deocamdată, să se facă un calcul exact, iar apoi să se evalueze impactul asupra economiei. Profesorul de economie Cristian Păun susţine că primirea imigranţilor va frâna creşterea economică şi că economia României, una de subzistenţă şi dependentă substanţial de intervenţia statului, are capacitate limitată de a-i absorbi repede pentru a evita convulsiile sociale inerente.

În total, UE a bugetat 2,752 miliarde de euro, prin Fondul pentru azil, migraţie şi integrare, pentru programele naţionale ale statelor membre, conform Regulamentului 516. Ţările comunitare primesc la fiecare doi ani, suplimentar alocării, o sumă forfetară de 6.000 de euro pentru fiecare persoană relocată, sumă ce poate fi majorată până la 10.000 de euro/persoană, în anumite condiţii.