Datoria publică României a crescut cu aproape 3 procente şi a ajuns la 40% din Produsul Intern Brut. Analiştii economici atrag atenţia că toţi banii împrumutaţi au mers spre cheltuielile statului, nu şi pentru proiecte care să asigure creştere economică. Este concluzia la care a ajuns Curtea de Conturi, într-o analiză pe ultimii doi ani. În acest timp, datoria fiecăruia dintre noi a crescut cu 500 de euro.

Dacă ar fi să plătească personal datoria statului, fiecare român ar avea de dat 3.000 de euro, cu 500 de euro mai mult faţă de acum doi ani. Datoria publică a ajuns la un total de 60 de miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Asta înseamnă aproape 40 la sută din Produsul Intern Brut, faţă de 37,3 la sută, cât era în 2012. Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 - 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanţarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate.

Mai puţin de 1% din bani au mers către proiecte care să asigure creştere economică durabilă, aşa cum sunt investiţiile.

Anul trecut, statul a plătit dobânzi de peste 2 miliarde de euro pentru împrumuturile luate.

În ultimii şapte ani, datoria publică a României s-a triplat, în special ca urmare a împrumutului de 20 de miliarde de euro luat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Datoriile statelor europene:

Grecia: 176% din PIB

Italia: 132% din PIB

Portugalia: 131% din PIB

...

România: 40%

Media UE: 87%

DIGI 24