În cazul în care îţi reclami vecinii care fac prea mult zgomot, aceştia s-ar putea alege cu amenzi usturătoare. Iată cum acţionează Poliţia în situaţiile în care cei care locuiesc în jurul tău te deranjează cu muzică dată prea tare, cu folosirea unei bormaşini sau în alte moduri.

 

Românii care stau la bloc au o obligaţie

 

Persoanele care sunt pasionate de reparaţii prin casă trebuie să ştie că se pot alege cu amendă, dacă vecinii îi reclamă pentru tulburarea liniştii la anumite ore. Sancţiunile pot pleca de la 500 de lei şi pot ajunge până la 1500 de lei, potrivit Legii 61/1991, actualizată în 2019. Astfel, cei care vor să folosească o bormaşină, de exemplu, în locuinţa lor, trebuie să aibă grijă să nu facă acest lucru între orele 22.00 – 08.00 sau 13.00 – 14.00.

 

Cât zgomot este prea mult zgomot? Nivelul admis în apartamente este de până la 35 de decibeli pe timpul zilei şi de 10 decibeli pe timpul nopţii, în intervalul orar 22:00 – 6:00. Teoretic, în cazul unei reclamaţii pentru deranj, trebuie să se măsoare nivelul de zgomot. Însă, în practică sunt puţine patrule de poliţie dotate cu un sonometru pentru a fi făcută această măsurătoare. Totuşi, se ştie că o bormaşină, de exemplu, produce un sunet ce depăşeşte nivelul de 70 sau 80 de decibeli. În general, acest instrument se poate folosi între orele 08:00 – 13:00 şi 14:00 – 22:00, dar anumite asociaţii de locatari stabilesc un program diferit ce trebuie să fie respectat.

 

Pentru ce pot fi date amenzile referitoare la tulburarea liniştii publice, de fapt

 

Conform Legii 61/1991, se pot da amenzi pentru tulburarea liniştii publice în următoarele situaţii: ”tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, dar şi pentru deranjarea liniştii între orele 22.00 – 08.00 şi 13.00 – 14.00 prin producerea de zgomote, larmă ori folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau sediile peroanelor juridice, locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori aflat în imediata apropiere a acestora.

 

”Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, este o altă situaţie în care se pot da amenzi legate de tulburarea liniştii publice.

 

Cu cât pot fi amendaţi cei care recidivează

 

Cei care nu se învaţă minte şi repetă greşeala într-un interval de 24 de ore de când au fost sancţionaţi, se pot alege cu amenzi şi mai mari. Mai exact, s-ar putea trezi că au de achitat 2000 până la 3000 lei sau chiar cu 70 până la 120 ore de muncă în folosul comunităţii.

 

Pe de altă parte, cei care sunt vinovaţi de tulburarea liniştii printr-o petrecere privată se pot trezi cu amenzi şi mai usturătoare în caz că recidivează. Aceştia pot primi o amendă în valoare de 3000 până la 6000 de lei sau pot fi sancţionaţi cu muncă în folosul comunităţii de la 100 pana la 150 ore.

 

 

 

 

 

Sursa: www.impact.ro