Ministerul de Externe a informat, sâmbătă seara, că toţi cei 10 cetăţeni români, şase turişti şi patru alpinişti, identificaţi în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, sunt "bine", informează Mediafax.

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă a informat că doi alpinişti români, aflaţi pe versant în momentul producerii avalanşei provocate de cutremur, "sunt bine şi în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal", potrivit unui comunicat MAE cu informaţii actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Nepal.
   
Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediţie, mai anunţă MAE, precizând că cei doi alpinişti fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanşei. Până acum, nu se reuşise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalţi doi se ştia din cursul zilei că sunt în siguranţă.
   
MAE informează că, până în prezent, au fost identificaţi în Nepal 10 cetăţeni români, şase turişti şi cei patru alpinişti menţionaţi, şi că toţi "sunt bine".
   
Cei patru alpinişti români aflaţi într-o expediţie pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanşe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.
   
Alex Găvan este de părere că singurii îngeri păzitori sunt, în aceste momente, elicopeterele. El a precizat că acum este "un timp al acţiunii".Tabăra alpiniştilor români care se aventuraseră pe Everest a fost măturată de avalanşa declanşată de cutremurul devastator din Nepal. Seismul violent a făcut peste 970 de morţi. Alpinistul Alex Găvan, aflat pe Everest, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că a scăpat cu viaţă, dar că în jurul său situaţia e gravă.

Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanşă uriaşă de zăpadă şi bolovani în Masivul Everest. Cel puţin 10 alpinişti au murit şi mulţi sunt daţi dispăruţi. Calea de acces către tabăra de bază este distrusă. Trei dintre cei patru români aflaţi în expediţie începuseră deja ascensiunea pe munte. Alpinistul Alex Găvan a rămas în tabără şi a reuşit să scrie pe conturile de socializare că a scăpat la limită.