14% dintre români merg lunar la cumpărături în mall şi numai 1,7% din populaţie merge la bibliotecă pentru a citi, arată "Barometrul de Consum Cultural" publicat, luni, de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC).
Muzică
Consumul de muzică specifică activităţii filarmonicilor cunoaşte valori foarte mici pentru populaţia generală a României. 80,6% dintre respondenţi au declarat că nu merg la astfel de evenimente, iar 15,2% afirmând că "merg mai rar". Procentul non-consumatorilor este mai mare în rândul femeilor, 0,5%, faţă de 0,9% bărbaţi care merg săptămânal la filarmonică.
În cazul operei şi operetei, situaţia consumului este similară cu cea a filarmonicii. Asemenea evoluţiei înregistrate în cinematografe, segmentul "non-consumatorilor" de operă şi operetă a scăzut în ultimii 10 ani cu aproximativ 10 procente. În cazul operei şi operetei, bărbaţii sunt cei care se arată mai interesaţi să meargă o dată la 2-3 luni (0,8%) în raport cu femeile care aleg opera lunar (0,5%).
Teatru
În ceea ce priveşte teatrul, numărul "non-consumatorilor" a scăzut în ultimii 10 ani cu aproximativ 14%, fiind vorba de cea mai mare scădere înregistrată în rândul unei forme de consum cultural public pentru care s-au cules date.
Merg într-o mai mare măsură la teatru femeile, persoanele tinere cu vârsta de până la 34 de ani şi cele cu un nivel mai ridicat de educaţie. La fel ca în cazul majorităţii tipurilor de consum cultural public, persoanele din mediul rural sunt dezavantajate în ceea ce priveşte participarea la viaţa culturală. Indiferent de mediul de rezidenţă, bărbaţii aleg să meargă la teatru o dată la 4-6 luni (8,8%), în timp ce 5,8% dintre femei merg lunar, 5,2% - o dată la 2-3 luni, iar 5,3% - o dată la 4-6 luni.
Festivaluri
Pe de altă parte, consumul cultural public practicat cu ocazia evenimentelor de tip festival cunoaşte valori bune pe segmentele "o dată la 2-3 luni" şi "o dată la 4-6 luni".
8,1% dintre respondenţi merg de aproximativ patru ori pe an la acest tip de evenimente, iar 11,4%, de aproximativ două ori pe an. Este important de menţionat că variabila nu diferenţiază în ceea ce priveşte tipul de festival (muzică, film, teatru) şi nici modalitatea de acces (cu plată sau gratuit).
În cazul festivalurilor, şi bărbaţii şi femeile participă mai degrabă o dată la 4-6 luni, cifrele fiind de 12,4%, respectiv 10,5%.
Cinematograf
În anul 2014, din populaţia analizată la nivel naţional, 5,7% a mers cel puţin o dată pe lună la cinematograf. Prin comparaţie cu anul 2005, segmentul de "non-consumatori" este mai mic în cazul bărbaţilor decât în cel al femeilor, 58% în comparaţie 67,2%.
Situaţie de aşteptat, ţinând cont de diferenţele de acces la infrastructura de distribuţie şi venituri, în mediul rural, fracventarea cinematografelor cunoaşte valori mult mai mici, mai exact aproape 75% dintre respondenţi nu merg deloc să vizioneze filme în sălile de proiecţie.
Bibilioteci
Nici în cazul bibliotecilor situaţia nu este îmbucurătoare. Astfel, la nivelul populaţiei generale, în 2014, 79,2% dintre respondenţi nu au mers în sălile de lectură pentru a citi. Din rândul celor care accesează ofertele bibliotecilor se evidenţiază persoanele mai degrabă tinere, până în 34 de ani, şi cu un nivel mai ridicat de educaţie, cel puţin liceu.
În cazul consumului de cărţi de la biblioteci, cei mai mulţi bărbaţi preferă să meargă săptămânal (0,7%) sau mai rar (13,5%), faţă de cele mai multe femei care merg o dată la 4-6 luni (5,6%) sau mai rar (10,6%).
Muzee
Activitatea de vizitare a muzeelor şi expoziţiilor cunoaşte o scădere a procentului celor care sunt total absenţi, cu o valoare mai mică decât în cazul cinematografului, operei şi teatrului, respectiv 6%.
Chiar dacă a înregistrat o scădere mai mică a numărului de "non-consumatori", segmentul acestora este inferior celorlalte cazuri menţionate. Astfel, vizitarea spaţiilor expoziţionale este reprezentată mai bine în cazul categoriilor "o dată la 2-3 luni" (5,2%) şi "o dată la 4-6 luni" (10,6%).
Plimbări, sport şi cumpărături
De asemenea, 8,4% dintre respondenţi merg în excursii cel puţin o dată pe lună, plimbările prin parcuri şi zone verzi sunt preferate cu o frecvenţă săptămânală de 18,5% dintre cei chestionaţi şi doar 5% dintre cei intervievaţi practică sport de întreţinere o dată pe săptămână.
Pe de altă parte, mersul la cumpărături în centrele comerciale de tip "mall" se păstrează printre preferinţele populaţiei generale în materie de petrecere a timpului liber, 13,7% făcând lucrul acesta cel puţin o dată pe lună.
"Barometrului de Consum Cultural" a fost realizat prin analizarea răspunsurilor a 1.260 de persoane, cu o eroare maximă tolerată de +/- 2,8%, la un nivel de încredere de 95%, informează Mediafax.
Românii preferă mallurile în detrimentul bibliotecilor şi teatrului
17 martie 2015
(39 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Geniu al şcolii româneşti, admis la cea mai bună universitate din Europa
(1 februarie 2016)
215 vizualizări
Marea Britanie. Român, condamnat (alături de trei irlandezi) la 27 de ani de închisoare!
(23 ianuarie 2021)
295 vizualizări
Cine are voie să vă amendeze dacă nu respectaţi LEGEA ANTIFUMAT
(12 martie 2016)
558 vizualizări
Măsuri speciale împotriva gripei aviare în Portul Constanţa; operatorii trebuie să semnaleze de urgenţă dacă găsesc păsări moarte
(6 decembrie 2016)
238 vizualizări
Cod portocaliu de caniculă. Ce recomandă medicii!
(19 iulie 2015)
48 vizualizări
Ministrul Florin Cîţu anunţă prelungirea termenului de sistare a popririlor şi executărilor silite până la 25 octombrie
(12 iunie 2020)
218 vizualizări
Cine este femeia care s-a dat drept psiholog 20 de ani. A fost căsătorită cu fostul şef al IPJ Dâmboviţa
(14 ianuarie 2021)
490 vizualizări
Orban, despre testarea în masă: Momentan nu este necesară această măsură
(18 noiembrie 2020)
71 vizualizări
Cinci sute de persoane, evacuate din cauza pericolului de explozie la o cisternă cu GPL din care s-au scurs gaze
(5 noiembrie 2017)
176 vizualizări
Alerta!!! Un nou record de infectari! Romania se apropie de 5000 de cazuri zilnic!
(21 octombrie 2020)
105 vizualizări
Patru români au murit într-un accident pe autostrada M5 din Ungaria/ Precizările MAE
(29 octombrie 2019)
85 vizualizări
Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu un marş de protest cu 15.000 de persoane, în 1 iunie
(18 mai 2016)
107 vizualizări
Ordin ministrul Educaţiei: Teme de maximum două ore, de nivel mediu, niciodată în vacanţă, în învăţământul primar şi gimnazial
(7 decembrie 2016)
191 vizualizări
MAI anunţă că se simplifică procedurile şi se reduc termenele pentru obţinerea paşaportului
(12 octombrie 2018)
51 vizualizări
Medicii angajaţi în unităţi ale Ministerului Sănătăţii sunt funcţionari publici
(3 decembrie 2014)
315 vizualizări
Codul Muncii: Modificări la acordarea concediului de odihnă
(4 decembrie 2014)
304 vizualizări
Noua listă a ţărilor din zona galbenă: Iese R.Moldova, intră Canada / Cei care vin din aceste ţări trebuie să se izoleze 14 zile
(19 ianuarie 2021)
505 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii şi obiceiuri de Moş Nicolae
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Legenda lui Moş Nicolae: cum s-a născut tradiţia cadourilor lăsate în ghetuţe
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae?
Publicat la data de 6 decembrie 2024
-
Care sunt obiceiurile comune ale stilului de viaţă care cresc tensiunea arterială
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
DOCUMENT. Motivarea CCR. De ce au fost anulate alegerile prezidenţiale
Publicat la data de 7 decembrie 2024
-
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Cum cauzează stresul creşterea tensiunii arteriale?
Publicat la data de 5 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024