Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, vineri, după bilanţul DIICOT, referitor la situaţia românului din Malaezia condamnat la moarte pentru trafic de droguri, că MJ asistă MAE în găsirea unei soluţii pentru graţierea acestuia.

"Sperăm să aibă câştig de cauză după judecarea căilor extraordinare de atac. Dacă nu, cu siguranţă va fi nevoie de un demers politic pentru a găsi o soluţie care să îl salveze", a precizat Cazanciuc.

Ionuţ Alexandru Gologan, un tânăr de 23 de ani din comuna Telega, a fost arestat pentru trafic de droguri şi condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia. Verdictul în primă instanţă a fost dat pe 16 octombrie 2013, fiind contestat. În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, pe 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Curtea de Apel din Putrajaya, a decis pe 16 februarie, respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe.

În urma acestei decizii, avocatul cetăţeanului român a introdus, în regim de urgenţă, cererea de recurs la o instanţă superioară, respectiv Curtea Federală de Justiţie a Malaeziei, în prezent fiind aşteptată decizia autorităţilor judiciare malaeziene privind stabilirea termenului de judecată.

Gologan a fost reprezentat de avocatul ales, iar la şedinţa de judecată a asistat şi un reprezentant al Ambasadei României în Malaezia, a precizat MAE.

Ministerul de Externe a mai precizat că, încă de la arestarea cetăţeanului român, Ambasada României la Kuala Lumpur a întreprins "multiple demersuri pe canalele diplomatice şi consulare în vederea acordării asistenţei de specialitate în beneficiul acestuia, în special pentru identificarea căilor optime de apărare, în scopul evitării pedepsei capitale". În acest sens, au existat contacte la nivelul miniştrilor afacerilor externe ai României şi Malaeziei.

De asemenea, în continuarea demersurilor vizând salvarea vieţii cetăţeanului român, reprezentanţii Ambasadei României în Malaezia "ţin permanent legătura cu avocatul acestuia - un avocat de renume internaţional, specializat pe cazurile de trafic de droguri pasibile de condamnarea la pedeapsa capitală".

Totodată, MAE subliniază că au fost întreprinse numeroase demersuri la nivel diplomatic ce au vizat realizarea unor schimburi de experienţă cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu alte state terţe care au gestionat cazuri similare, precum şi cu organizaţii internaţionale specializate în strategiile de evitare a pedepsei capitale. Pe plan intern, au fost organizate reuniuni interinstituţionale cu autorităţile române competente, pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de gestionare a situaţiei.

Ministerul de Externe va continua, în regim permanent, demersurile de asistare a cetăţeanului român şi va utiliza "toate mecanismele legale conform competenţelor specifice, pentru identificarea unor soluţii destinate salvării vieţii acestuia".

În paralel cu acţiunile derulate, pentru preîntâmpinarea unor astfel de cazuri, MAE a demarat, încă din anul 2013, o amplă campanie de conştientizare adresată cetăţenilor români cu privire la riscurile la care se expun prin transportul de droguri în state ale căror sisteme legislative prevăd pedeapsa cu moartea pentru astfel de infracţiuni.

Promovată sub deviza "Drogurile îţi schimbă destinaţia", campania anti-drog este destinată publicului larg şi informează în legătură cu aspecte mai puţin cunoscute privind legislaţia unor ţări precum Malaezia, precizează MAE.

SURSA: Mediafax