Autorităţile au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani ar trebui să îl prezinte la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Recent, reprezentantii MApN au explicat recent ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit prevederilor legale, in cazul mobilizarii, starii de asediu sau razboi, toti barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar. Totusi, reprezentantii MApN au explicat recent ca publicarea acestui document nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei.

Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat în Monitorul Oficial

Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la o lege din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

În România există peste 2,1 milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. 

Potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi, in timp ce pana in prezent vechiul document nu trebuia prezentat in astfel de situatii.

Recentul act normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris, potrivit avocat.net.

Aprobarea certificatului medical pe care tinerii trebuie sa il prezinte la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi vine in contextul in care in Ucraina, unul dintre vecinii Romaniei, au loc confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.