Traian Băsescu a participat la a XI-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, judeţul Harghita, care are ca temă principală "România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO". La aceste dezbateri sunt prezenţi  lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa). După discursul oficial ţinut în faţa participanţilor, şeful statului s-a deplasat într-un loc drag lui, Mănăstirea Izvorul Mureşului. La mănăstire, preşedintele Băsescu s-a întâlnit cu IPS Ioan Selejean, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. Extrem de grăbit, Traian Băsescu a părăsit lăcaşul de cult cu elicopterul.

La câteva minute de la plecarea preşedintelui, la mănăstire a ajuns Mircea Duşa, ministrul Apărării. Duşa este localnic, fiind născut la Topliţa, şi a fost prefect al Harghitei în perioada 2001-2004.

Interesant este că, în această perioadă, judeţele Mureş, Covasna şi Harghita sunt vizitate de foarte mulţi politicieni unguri, deoarece în Ungaria a început campania electorală, iar foarte mulţi dintre maghiarii din Transilvania au dublă cetăţenie, deci şi drept de vot la alegerile din ţara vecină.