Din 2018, în România, învăţământul ar putea fi obligatoriu de la vârsta de trei ani. Afirmaţia îi aparţine ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Ministrul a declarat că ar putea fi modificată Legea Educaţiei în Parlament sau printr-o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să fie introdusă obligativitatea învăţământul de la 5 ani din 2015.

Pricopie crede că aceste măsuri se impun din cauza faptului că elevii sunt din ce în ce mai nepregătiţi, iar dovadă stau rezultatele foarte slabe în urma examenelor de evaluare din clasa a opta, precum şi de la Bacalaureat.

„O persoană specializată educatorul ştie ce are de făcut cu un copil de trei ani şi când ai un copil de trei ani la grupa mare altfel abordează şcoala iar diferenţele dintre copii dispar.

Vedem că la clasa pregătitoare sunt copii care ştiu să citească să folosească numerele în timp ce alţi copii nici măcar nu înţeleg despre ce este vorba. Dacă îi ţii la grădiniţă de la trei ani şi îi pregăteşti corespunzător atunci ai grijă nu numai de dezvoltarea lui intelectuală dar ai grijă şi de dezvoltarea lui fizică”, a spus Remus Pricopie, citat de svnews.ro.