CJ Covasna a cumpărat, în asociere cu CL Bodoc, Castelul "Miko" din Olteni, cu suma de 250.000 de euro, urmând ca monumentul istoric să fie reabilitat cu fonduri europene, iar şcoala şi centrul de plasament care funcţionează acolo să fie mutate, pentru a introduce castelul în circuitul turistic, anunţă Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, şeful instituţiei, Tamas Sandor, a semnat, vineri, împreună cu proprietarii Castelului "Mikó" din satul Olteni, contractul de vânzare-cumpărare a monumentului istoric şi a celorlalte construcţii aflate pe terenul aferent.

Castelul, construit în secolul al XIX-lea, a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Covasna, în asociere cu Consiliul Local al comunei Bodoc, la preţul de 250.000 de euro, banii urmând să fie achitaţi până la sfârşitul lunii mai.

Tamas Sandor a menţionat că intenţia autorităţilor locale este de a introduce castelul în circuitul turistic, după reabilitare.

"Castelul «Mikó» s-a păstrat într-o stare destul de bună. Ţelul nostru este de a-l reabilita din fonduri europene, dar pentru acest lucru era nevoie ca imobilul să intre în proprietatea consiliilor. În acest moment, aici funcţionează o şcoală specială, precum şi un centru de plasament, iar următorul pas va fi ca pentru aceste instituţii să găsim o nouă locaţie, una cu condiţii mai bune. Există mai multe propuneri în acest sens, dar decizia finală o vom lua în urma consultărilor cu specialiştii", a spus Tamas.

La sfârşitul lunii aprilie, Consiliul Judeţean Covasna a aprobat achiziţionarea cu 250.000 de euro a Castelului "Mikó" din satul Olteni, a terenului aferent şi a clădirilor ridicate pe suprafaţa respectivă, urmând să îl reabiliteze.

În expunerea de motive a deciziei Consiliului Judeţean Covasna se arăta că imobilul a fost evaluat, în martie, la 779.000 de euro, iar în urma negocierilor s-a stabilit preţul de achiziţie de 250.000 de euro.

Imobilele intră, după cumpărare, în domeniul privat al judeţului Covasna şi în administrarea Consiliului Judeţean Covasna, respectiv în domeniul privat al comunei Bodoc şi în administrarea Consiliului Local al comunei Bodoc.

În prezent, în complexul unde se află Castelul "Mikó" funcţionează Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe - structura Olteni, precum şi Centrul de Plasament nr. 6 Olteni, ambele instituţii aflându-se în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.

Complexul de imobile a fost restituit în 2007 succesorilor foştilor proprietari, iar în 2012 CJ Covasna a început tratativele pentru închirierea terenului şi a clădirii în care funcţionează şcoala specială, precum şi centrul de plasament. Proprietarii şi-au exprimat, în schimb, intenţia de a vinde întregul complex de imobile.

Conform literaturii de specialitate, Castelul "Mikó" are o importanţă deosebită, ca monument istoric, în moştenirea culturală a judeţului Covasna, acesta datând din al treilea deceniu al secolului al XIX-lea şi fiind construit de contele Mikó Miklós în stilul "empire". Castelul, datorită picturilor realizate pe pereţii interiori ai camerelor, are un caracter unic în Transilvania.