Capitala Franţei, Parisul, este unul dintre cele mai frumoase oraşe din întreaga lume. Are o istorie lungă şi captivantă, dar şi o cultură liberă. Este considerat, de îndrăgostiţi, ca fiind oraşul iubirii.

Iată câteva lucruri pe care nu le ştiai despre  "Oraşul luminilor":

Turnul Eiffel a fost prevăzut să existe doar pentru 20 de ani

Celebrul arhitect, Gustave Eiffel, şi echipa sa au construit turnul în 2 ani, încheind construirea lui în 1889, pentru Exposition Universelle. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluţiei Franceze. La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viaţă timp de 20 de ani, dar ţinând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaţiilor, s-a renunţat la demontarea lui.

Astăzi este considerat simbolul Parisului şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Mai mult chiar, unul dintre clişeele hollywoodiene este priveliştea de la o fereastra pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.

Primul striptease public a avut loc în Paris, în anul 1894

În anii ’80, show-rile pariziene, precum faimosul Moulin Rouge, însemnau dansuri fierbinţi în care femeile erau îmbrăcate. Aceste împrejurări au dat naştere striptease-ului modern. S-a întâmplat astfel: o femeie a urcat pe scenă, la un momet dat şi-a dat seama că avea un purice în haine şi ca urmare a faptului ca nu-l putea scoate a început să îşi arunce hainele de pe ea până a rămas goală.

Electricitatea nu are nimic de-a face cu supranumirea Parisului “Oraşul luminilor”

Faimoasa denumire a Parisului drept “Oraşul luminilor” vine încă din Iluminism, când Parisul era centrul educaţiei, artei şi filozofiei. Artiştii, scriitorii şi sculptorii veneau din lumea întreagă pentru a locui aici. Denumirea a început să fie adecvată întrucât oraşul a început să se modernizeze şi să aibă străzile foarte luminate.

Parisul şi tancurile

La mijlocul anilor 1800, Napoleon al III-lea a devenit obsedat de modernizarea Parisului şi l-a numit pe Haussmann prefectul Senei. Avea dificila sarcină de a înfrumuseţa oraşul, ceea ce însemna a-l face să arate nu doar bine, ci şi funcţional. Haussmann a îndeplinit această însărcinare distrugând străzile mici şi reconstruind bulevarde mari. Această mişcare nu numai că a înlesnit traficul şi viaţa socială, dar a şi permis apariţia tancurilor pentru a înăbuşi diverse revolte.


Sursa: turismistoric.ro