În mod evident, este absolut imposibil să nu fi auzit măcar din întâmplare de Al Capone, simbolul mafiei italiene din Statele Unite ale Americii. Despre el, presa anilor 1920 scria câte-n lună şi-n stele, ca mai apoi cinematografia să-i dedice nenumărate filme şi seriale, iar scriitorii zeci, poate sute de cărţi.

 

Iar dacă de Al Capone, temutul lider mafiot, mai ştii câte ceva, s-ar putea să nu fi auzit până acum despre Ieronim Budac, românul care i-a fost acestuia alături o perioadă, devenind unul dintre cei mai importanţi oameni din imediata apropiere a gangsterului iconic.

 

Povestea lui Ieronim Budac, sibianul care s-a dus în America pentru o viaţă mai bună: rachiul de prune l-a ajutat să ajungă în atenţia lui Al Capone

În anii 1920, românii încercau „marea cu degetul” şi plecau pe capete în Statele Unite ale Americii, în căutarea unei vieţi mai bune.

 

Acest lucru s-a întâmplat, de altfel, şi cu Ieronim Budac, ardeleanul care şi-a dorit să-şi facă un rost dincolo de ocean.

 

La numai 20 de ani, Budac a plecat din Cârţişoara, judeţul Sibiu, în speranţa că va simţi cum e să te afli pe tărâmul tuturor posibilităţilor.

 

Nu se ştie exact cu ce intenţii a plecat acesta în SUA, însă, odată ajuns pe pământ american „şi-a vândut sufletul mafiei”, devenind şoferul lui Al Capone.

 

Ajuns cu doi ani înainte de prohibiţie în America, Budac a luat rapid legătura cu mafia italiană, iar imediat după ce a fost instaurată prohibiţia, a început să ia parte la contrabanda cu alcool, ilegalitate pe care „familia” lui Capone o practica la „nivel înalt”. De altfel, între 1920-1930, nu exista sticlă de alcool vândută pe sub mână de care să nu ştie Al Capone.

 

Se spune că Ieronim Budac i-ar fi atras atenţia liderului mafiot cu rachiul de prune pe care-l făcea chiar el, reţetă unică în America acelor vremuri. Aşa de mult i-a plăcut lui Capone această licoare românească încât l-ar fi luat pe bărbat sub aripa sa.

 

„Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, scrie Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara.

 

Nu mai dura mult şi Budac îşi întemeia inclusiv o familie în America, căsătorindu-se cu o fată de la el din sat venită, la rândul ei, în SUA pentru un trai mai bun.

 

La subsolul magazinului socrului său, Ieronim Budac avea să amenajeze o distilerie unde îşi continua activitatea sub protecţia lui Al Capone.

 

Nu dura mult şi căsătoria sa se destrăma, iar bărbatul ajungea să nu se mai căsătorească niciodată, neavând, astfel, urmaşi.

Sfârşitul imperiului mafiot al lui Capone l-a împins să se întoarcă la Cârţişoara

În total, Ieronim Budac a stat în Chicago 12 ani, timp în care i s-a dedicat aproape integral lui Capone, după cum menţionam anterior.

 

Totuşi, sfârşitul prohibiţiei avea să schimbe datele problemei. Cum alcoolul nu mai era considerat marfă interzisă, fiind „pe toate drumurile”, afacerile nu mai mergeau chiar atât de bine ca până acum. În plus, şeful său începuse să fie „vânat” de FBI, aşadar sfârşitul visului american se anunţa a fi destul de aproape.

 

În consecinţă, în 1930, Ieronim Budac se întoarce acasă la Cârţişoara şi, cu noile îndeletniciri la purtător, candida din partea liberalilor la primărie. Deloc surprinzător, câştiga.

 

El a fost edil al Cârţişoarei timp de 14 ani, dar a fost înlocuit imediat ce au ajuns comuniştii la putere.

 

A murit în data de 23 septembrie 1977. Este îngropat la Cârţişoara, în cimitirul bisericii.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro