Numărul 2 al NATO, Mircea Geoană, a fost întrebat sâmbătă, la Digi24, despre un articol publicat de revista germană Der Spiegel, care ar fi aflat că Rusia va invada Ucraina miercuri, 16 februarie.

 

Casa Albă avertizase vineri că un atac al Rusiei în Ucraina este posibil în câteva zile, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, eveniment ce se va întâmpla duminică, 20 februarie. De altfel, mai multe publicaţii occidentale au scris vineri, pe surse, că preşedintele Joe Biden i-ar fi informat pe aliaţii cu care a vorbit (inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis) că SUA consideră că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Der Spiegel scrie însă că atât serviciile secrete americane, CIA, cât şi armata americană au informat în cursul zilei de vineri guvernul american şi alte state NATO că, pe baza unor noi informaţii, există temeri că atacul ar putea avea loc chiar miercurea viitoare.

 

Informaţiile de care dispune NATO arată că o intervenţie militară a Rusiei în Ucraina este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment, în cazul în care preşedintele Vladimir Putin ar da un astfel de ordin. Riscul de război convenţional în Europa nu poate fi exclus, însă românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că au garanţii de securitate credibile, a transmis Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, în interviul de la Digi24.

 

Întrebat dacă poate să confirme informaţiile din Der Spiegel, Mircea Geoană a explicat: „Nu avem o imagine completă asupra intenţiilor reale ale preşedintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informaţiilor pe care le primim la nivelul ţărilor aliate, este că în clipa de faţă, mobilizarea, organizarea, logistica şi susţinerea forţelor ruseşti din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenţie militară în orice moment”.

 

Oficialul NATO a continuat: „Nu spunem că este ziua X sau Y, au fost speculaţii cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realităţi de pe teren: în clipa de faţă, Federaţia Rusă a mobilizat forţe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susţinere, suport, un număr masiv de agenţi infiltraţi în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări şi chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federaţia Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”, a arătat Mircea Geoană.

 

„Nu anticipăm riscuri la adresa securităţii noastre, dar nu putem exclude riscul de război convenţional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări”, recunoaşte adjunctul şefului NATO.

 

El spune că e firesc ca oamenii să se teamă când văd tot felul de imagini şi aud tot felul de ştiri, dar pe de altă parte, trebuie să ştie că „există o diferenţă fundamentală între a fi şi a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianţei. Există o diferenţă calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi”, a subliniat Mircea Geoană.

 

El îi asigură pe români că evenimentul de vineri de la baza Mihail Kogălniceanu, când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit să-i întâmpine, alături de preşedintele Iohannis, pe primii soldaţi americani suplimentari trimişi în România, reprezintă o dovadă „concretă, vizibilă” în acest sens şi este „un mesaj de descurajare la adresa Federaţiei Ruse”.

 

În plus, SUA au anunţat încă 3.000 de militari pe care îi va trimite în Polonia. „Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenenţa noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanţie de securitate din istoria complicată a naţiunii române şi din istoria complicată a acestei părţi de Europa, care a fost întotdeauna la confluenţa marilor puteri. Azi se dovedeşte justeţea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO - n.r.), la care am contribuit cu toţii, o alegere istorică şi pozitivă pentru români”, a punctat Mircea Geoană.

 

 

 

Sursa: www.digifm.ro