Ce este Arbidol, pastila pe care românii o cumpără de la tarabe ca să-i scape de COVID-19. Adus din Republica Moldova, medicamentul nu este aprobat în UE.

Pandemia de coronavirus a fost transformată rapid într-o afacere la care s-au afiliat mai mulţi comercianţi strânşi într-o caracatiţă ale cărei tentacule se întind din Rusia, prin Republica Moldova, până în România. Speriaţi de numărul mare al cazurilor de COVID-19, dar şi de antivacciniştii care le-au spus că serurile de la Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson sunt periculoase, românii au ajuns să caute o soluţie-minune.

Şi pastila îndelung aşteptată s-a strecurat în ţară, mai întâi pe la tarabele cetăţenilor moldoveni. Deocamdată, acolo a şi rămas, pentru că România nu a autorizat niciodată aceste pastile, care îţi promit că te scapă de orice problemă legată de coronavirus.

Ce este Arbidol, medicamentul-minune pe care românii îl cumpără de la tarabe ca să scape de COVID-19

De altfel, întreaga Uniune Europeană a spus „pas” Arbidolului. Oficialii şi specialiştii din domeniul sănătăţii au explicat că medicamentul nu ajută cu nimic ci, la un moment dat, poate chiar să facă rău, mai ales dacă nu este luat sub recomandarea unui specialist.

Cu toate acestea, beneficiind de publicitate agresivă pe canalele antivacciniste de pe reţelele de socializare, Arbidol a căpătat notorietate şi a ajuns un medicament care se vinde pe sub mână.

În fapt, nimic mai mult decât un antiviral blând, medicamentul este de provenienţă sovietică, fiind inventat la începutul anilor 70, atunci când URSS încerca de zor să-şi creioneze un nume în domeniu. Era folosit, în acele vremuri, ca tratament împotriva gripei, dar nu cu vreun succes deosebit.

În prezent, Arbidol este fabricat de compania lui Viktor Kharitonin, un miliardar al Rusiei aflat pe lista oligarhilor şi figurilor importante de la Kremlin care i se supun lui Vladimir Putin.

Medicamentul este vândut la liber în farmaciile din Rusia, dar şi din Belarus, şi se alături unei game largi de pastile care pot aduce o îmbunătăţire în cazul unei gripe, dar nu semnificativă.

Fără să fie nevoie de reţetă pentru el, Arbidol-ul este cumpărat cu uşurinţă din Rusia, transportat apoi în cantităţi mari – şi nu pe căi tocmai legale – în Republica Moldova, de unde este adus în România.

Cum a ajuns Arbidol în România

Încet, dar sigur, ţara noastră a devenit o adevărată piaţă de desfacere pentru acest antiviral. Mai întâi, Arbidol-ul a intrat în pieţele din Iaşi, Botoşani, Suceava sau Dorohoi, fiind vândut chiar la tarabe de cetăţeni moldoveni. Dar personajele care au militat împotriva vaccinului şi-au făcut imediat treaba pe reţelele de socializare, astfel că pastilele ruseşti au înaintat şi au devenit căutate în întreaga ţară.

Gigi Becali a avut şi el un rol important în aducerea Arbidol-ului în ţară. Latifundiarul din Pipera a promovat intensiv medicamentul despre care a spus că este un tratament garantat pentru COVID-19. Mai mult decât atât, patronul FCSB vrea chiar să fabrice pastila în România, şi a solicitat aprobare pentru asta.

De ce nu este aprobat Arbidol în Uniunea Europeană

Arbidol nu a fost niciodată autorizat în Uniunea Europeană, şi nici în Statele Unite ale Americii. Potrivit presei din Rusia, nu au existat până acum teste clinice pentru acest medicament, iar fără aceste studii nu poate exista o omologare.

Doar că producătorul nici nu urmăreşte o asemenea patalama, una care ar putea să nu vină niciodată şi să demonteze întreaga afacere. Cifrele de vânzări au crescut enorm în ultimele luni, aşa că o eventuală testare ar risca să dărâme întreaga legendă.

Culmea, Academia Rusă de Ştiinţă a anunţat, încă din 2007, că nu sunt dovezi că Arbidol ar funcţiona şi au încadrat medicamentul la clasa antivirale uşoare. Un singur ministru al Sănătăţii din Rusia a făcut lobby pentru Arbidol, dar s-a dovedit în cele din urmă că aceasta era prietenă cu Viktor Kharitonin.

Nici situaţia din Rusia nu este una în regulă, în ciuda faptului că Arbidol se vinde „la liber” în această ţară şi nu este nevoie de o adevărată caracatiţă pentru a-l procura. Campania de vaccinare e la cote scăzute, numărul de cazuri creşte şi recordul de decese este bătut constant.

Ce spun specialiştii din România

În mai 2020, Ministerul Sănătăţii condus de Nelu Tătaru a inclus Arbidol în protocolul de tratament al pacienţilor cu COVID-19. Interesant este că, la acea oră, medicamentul era recomandat pentru formele uşoare şi medii ale bolii.

A fost folosit de mai multe spitale din ţară până când Ioana Mihailă a decis să-l scoată din listă. Aceasta l-a trecut la categoria „alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată/nedemonstrată”. De remarcat că aici se mai află Ivermectina şi Hidroxiclorochina.

„Având în vedere rata redusă de efecte adverse legate de administrarea sa, umifenovirul a fost considerat o alternativă utilizabilă pentru formele uşoare sau medii de boală, fără dovezi semnificative ale eficienţei sale”, se arată în ordinul ministrului Sănătăţii de atunci.