De ceva vreme majoritatea experţilor au căutat modalităţi de a contracara noua tulpină covid din Africa de Sud. Cel mai recent studiu trage un nou semnal de alarmă în priviţa eficacităţii celor două doze de vaccin Pfizer împotriva acestei noi tulpini.

 

Fficacitatea vaccinului Pfizer în faţa tulpinii sud-africane

Noua variantă a virusului descoperită pentru prima dată în Africa de Sud este capabilă să reziste  la vaccinul Pfizer-BioNTech. Potrivit unui nou studiu israelian noua tulpină este mai rezistentă. Studiul cercetătorilor israelieni nu a fost încă evaluat de colegii din întreaga lume, relatează CNBC.

 

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv şi Clalit au examinat aproape 400 de persoane. Majoritatea au avut testul pozitiv pentru Covid-19 după ce au primit cel puţin o doză de vaccin. Le-au comparat cu acelaşi număr de persoane care au fost infectate şi nevaccinate.

 

În urma studiului s-a descoperit că prevalenţa B.1.351 în rândul pacienţilor care au primit două doze de vaccin a fost de aproximativ de opt ori mai mare decât la cei care nu au fost vaccinaţi, mai spune studiul. Datele, publicate online în weekend, sugerează că B.1.351 este mai capabil să „spargă” protecţia vaccinului decât tulpina originală, au scris cercetătorii în studiu.

 

”Pe baza modelelor din populaţia generală, ne-am fi aşteptat la un singur caz al variantei sud-africane, dar am văzut opt. Putem spune că este mai puţin eficient.

 

Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili exact cât de mult.”, a declarat pentru ”The Times of Israel” profesorul Adi Stern, care a condus cercetarea.

 

Noile date apar pe măsură ce îngrijorarea creşte legat de eficacitatea vaccinului Pfizer în faţa noilor tulpine. Variantele extrem de contagioase, despre care studiile au arătat că pot reduce eficacitatea vaccinurilor, ar putea împiedica progresul lumii în ceea ce priveşte pandemia.

 

Cazurile zilnice de Covid-19 încep să revină din nou

În acest moment Statele Unite ale Americii sunt cele mai afectate de noile tulpine, conform directorului CDC, dr. Rochelle Walensky. Acesta a lansat luna trecută un avertisment grav, spunând că îşi face griji că Statele Unite se confruntă cu „o fatalitate iminentă”, deoarece variantele noise răspândesc rapid, ameninţând că vor trimite mai mulţi oameni spital.

 

Israelul a lansat campania sa naţională de vaccinare în decembrie. Odată cu debutul campaniei au acordat prioritate persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi persoanelor cu afecţiuni comorbide.

 

Până în februarie, conducea lumea în topul vaccinări, inoculând milioane de cetăţeni împotriva virusului. În ianuarie, Pfizer şi Ministerul israelian al Sănătăţii au încheiat un acord de colaborare pentru a monitoriza impactul real al vaccinului său.

 

Principalul avertisment al studiului a fost dimensiunea eşantionului. Noua tulpină, B.1.351, a reprezentat aproximativ 1% din toate cazurile Covid-19. Tulpina B.1.1.7, varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie, este mai răspândită.

 

Pe măsură ce variantele se răspândesc, producătorii de medicamente au declarat că testează dacă o a treia doză ar oferi mai multă protecţie. În februarie, Pfizer şi BioNTech au declarat că testează o a treia doză din vaccinul Covid-19. Motivaţia era de a putea înţelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro