Mai nou, COVID-19 este strâns legat de riscul de boli mintale şi tulburări cerebrale, sugerează un studiu. Una din opt persoane diagnosticate cu noul virus fac de asemenea prima boală psihiatrică sau neurologică în decurs de şase luni, descoperă cercetările.

 

Studiu: COVID-19, în legătură cu sănătatea mintală

Una din opt persoane care au avut COVID-19 sunt diagnosticate ulterior cu prima lor boală psihiatrică sau neurologică în termen de şase luni de la testarea pozitivă a viruslui, sugerează o nouă analiză, adăugând greutate la dovezile care arătau până acum că virusul are efecte şi în ceea ce priveşte sănătatea mintală.

 

Analiza, care este încă în curs, a constatat şi că aceste cifre au crescut la unu din trei când au fost incluşi pacienţi cu antecedente de boli psihiatrice ori neurologice. S-a constatat că unul din nouă pacienţi a fost diagnosticat, de asemenea, cu depresie sau accident vascular cerebral, în ciuda faptului că nu a fost la spital când a avut COVID-19, ceea ce a fost surprinzător, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Max Taquet, director al departamentului de psihiatrie de la Universitatea Oxford.

 

Cercetătorii au folosit dosare medicale electronice pentru a evalua 236.379 de pacienţi din SUA spitalizaţi şi nespitalizaţi, cu un diagnostic pozitiv de COVID-19, care au supravieţuit bolii, comparându-i cu un grup diagnosticat cu gripă şi cu un altul cu infecţii ale aparatului respirator, între 20 ianuarie şi 13 decembrie 2020.

 

Analiza, care a luat în considerare factorii de risc cunoscuţi, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, condiţiile fizice şi mentale subiacente şi privarea socio-economică, a constatat că incidenţa afecţiunilor neurologice sau psihiatrice post-COVID în termen de şase luni a fost de 33,6%. Aproape 13% au primit primul lor diagnostic.

 

Cât timp ar putea persista aceste afecţiuni după diagnostic? Specialiştii nu au încă un răspuns

Datele se adaugă cercetărilor anterioare efectuate de Taquet şi alţii, care au arătat că aproape una din cinci persoane care au avut COVID-19 sunt diagnosticate cu o tulburare psihiatrică în termen de trei luni de la testarea pozitivă a virusului.

În cea mai recentă analiză, cercetătorii au descoperit că cele mai multe diagnostice au fost mai frecvente după COVID-19, decât după gripă sau alte infecţii respiratorii, inclusiv accident vascular cerebral, sângerări acute în interiorul craniului sau creierului, demenţă şi tulburări psihotice.

 

În general, COVID-19 a fost asociat cu un risc crescut de aceste diagnostice, dar incidenţa a fost mai mare la pacienţii care au necesitat tratament spitalicesc şi în mod semnificativ la cei care au dezvoltat boli cerebrale. Întrebarea a fost cât timp ar putea persista aceste afecţiuni după diagnostic, a spus Taquet. „Nu cred că avem încă un răspuns la această întrebare”, potrivit The Guardian.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro