Biccari, un oraş din Puglia, regiune sud-estică a Italiei, vinde case dărăpănate la preţul de 1 euro, o practică care a devenit comună în peninsulă, dar spre deosebire de alte destinaţii, are şi oferte avantajoase pentru locuinţe ce pot fi ocupate imediat, relatează CNN.

Preţurile locuinţelor goale la cheie încep de la 7.500 de euro, iar majoritatea sunt cuprinse între 10.000 şi 13.000 de euro.

Primarul Gianfilippo Mignogna încearcă astfel să îşi salveze oraşul, după ce ani de zile de oameni au plecat spre oraşe mai mari din Italia sau în străinătate, în principal în Statele Unite. Exodul lent a afectat o populaţie care a atins un maxim de 5.000 de persoane în anii 1950.

„Suntem abia 2.000 de rezidenţi”, spune primarul pentru CNN. „Depopularea este o rană deschisă, un fenomen constant. Localnicii continuă să plece şi, deşi majoritatea se întorceau în timpul verii, acum nu mai fac acest lucru. Multe case locuibile sunt goale şi cad în uitare.”

Primarul spune că acum vrea să recupereze clădirile pe care oamenii le-au abandonat

„Într-o zi rătăceam prin centrul vechi şi mi-a dat seama cât de multe căsuţe drăguţe, într-o formă perfectă, au fost închise de ani de zile, ascunse pe alei tăcute, cu anunţuri „de închiriat sau de vânzare” pe care nimeni nu le vede. Am crezut că cel mai bun mod era să îi implic pe acei proprietari care nu mai sunt interesaţi să vândă imediat”.

Există aproximativ o duzină de case la 1 euro şi 20 de case superioare disponibile, dar potenţial este de peste 100 de clădiri goale care au nevoie de noi ocupanţi.

Cei care se mulţumesc cu o locuinţă dărăpănată de 1 euro trebuie să depună o garanţie de 3.000 de euro care va fi returnată după finalizarea lucrărilor, în termen de trei ani. Dar, spre deosebire de alte oraşe italiene care au lansat scheme similare, termenul de finalizare va fi prelungit dacă lucrările sunt în plină desfăşurare şi există un motiv întemeiat pentru întârziere.

Biccari este înconjurat de munţii Daunia, de păduri groase, de păşuni, plantaţii de măslini şi un lac.

Fondat de romani pe locul unui sat primitiv, Biccari a continuat secole mai târziu să înflorească în Evul Mediu. De atunci a rămas un singur turn, care se află încă la intrarea satului şi găzduieşte spectacole şi expoziţii.