Specialiştii au descoperit un nou simptom COVID-19. Parosmia este cel mai nou simptom al infecţiei de lungă durată cu COVID-19, aşa numitul long-Covid.

 

Pierderea mirosului este un simptom al coronavirusului, însă unii oameni cu aşa numitul long-covid detectează mirosul neplăcut la câteva luni după ce au contractat virusul. Efectul secundar neobişnuit este cunoscut sub numele de parosmia – adică o denaturare a mirosului – şi afectează persoane de toate vârstele, dar în special pe cei mai tineri.

 

Profesorul Nirmal Kumar, un chirurg ORL din Marea Britanie, a declarat că acest simptom este „foarte ciudat şi unic' şi afectează sute de pacienţi din UK, potrivit newsky.com.

 

Parosmia este o denaturare a mirosului şi afectează pe cei care suferă de coronavirus de o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, medicul a declarat că multe dintre persoane experimentează halucinaţii olfactive, ceea ce înseamnă că simţul mirosului este distorsionat şi foarte neplăcut. Tot acesta spune că, noul simptom COVID-19 le afectează foarte mult calitatea vieţii.

 

Ce este parosmia, cel mai nou simptom COVID-19

 

Se pare că mulţi dintre pacienţii bolnavi de COVID-19 pe care medicii britanici i-au avut în grijă s-au plâns că simt în nas un puternic miros de peşte stricat, arsură sau sulf, potrivit experţilor.

 

Potrivit medicilor, parosmia se poate trata în timp. Cei care suferă de parosmia în urma infectării cu COVID-19 îşi vor recupera în timp simţul gustului şi al mirosului, însă pot face şi antrenamente ale mirosului. Excerciţiul pentru recăpătarea mai rapidă a mirosului constă în mirosirea zilnică pentru 20 de secunde a trandafirilor, lămâilor, pătrunjelului şi a uleiului esenţial de eucalipt.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro