Există anumite cuvinte pe care le-ai auzit toată viaţa, dar cu siguranţă nu ştii de unde vin. Mai ales că de unele nici nu ştiai că sunt, de fapt, prescurtări.

Atunci când mergi cu maşina, probabil te trezeşti câteodată spunând că trebuie să opreşti la PECO în loc de benzinărie. Dar te-ai gândit vreodată la ce înseamnă? Cuvântul este, de fapt, o abreviere. Înainte de Revoluţie, nu existau OMV, Lukoil sau altele cu care eşti obişnuit astăzi.

Pe atunci, PECO era denumirea folosită pentru staţiile de comercializare a carburanţilor de pe teritoriul ţării. Este o abreviere de la Produse Etilate cu Cifră Octanică.

Cu toţii numim acea maşină mare care transportă marfă TIR, dar sigur habar nu ai de unde vine numele. Termenul TIR a intrat aşa în vocabularul nostru, dar el nu se referă tocmai la vehiculul în sine. De fapt, aceasta este o abreviere de la Transport Internaţional Rutier.

Ce înseamnă OK şi cum a apărut

OK, scris uneori şi okay, este un cuvânt din engleză, care înseamnă „bine”, ori „acceptabil”, în funcţie de context. Apariţia lui nu a fost determinată cu exactitate şi sunt mai multe teorii. O teorie susţine că OK este abrevierea pentru „oll korect”. Acesta e un termen de jargonapărut în anii 1830. Cuvântul OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în ziarulThe Boston Post.

Termenul OK s-a bucurat de popularitate şi prin dicţionarullimbii Choctaw, scris de Cyrus Byingtonîn 1915. Acolo apare sub forma okeh, care însemna „este aşa şi în niciun alt mod”. În fine, în 1919, preşedintele SUA Woodrow Wilsona susţinut teoria cu limba Choctaw, l-a rescris sub forma „okeh” şi mai târziu a ajuns sub forma „okay”.

Nu există un consens cu privire la ortografie. Aşa că poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

Denumirile unor maşini sunt, de fapt, prescurtări

Printre aceste prescurtări extrem de comune în limba română se numără şi ARO, producător de vehicule de teren. Aceasta este şi ea o abreviere. Numele companiei era, de fapt, Auto România.

Un alt producător de maşini al cărui nume este o abreviere este Smart. Pentru producţia maşinii au colaborat două companii, iar numele maşinii provine chiar de la combinarea denumirilor a două. Astfel, prin alăturarea numelui companiei Swatch cu cea a companiei Mercedez-Benz, a rezultat numele Swatch Mercedes ART. Acesta s-a transformat ulterior în binecunoscutul Smart.

Printre aceste prescurtări se numără şi una ceva mai cunoscută, dar poate nu suficient. BMW nu este o simplă alăturare de litere, ci înseamnă, de fapt, ceva. BMW este acronimul pentru Bayerische Motoren Werke AG, producător german de automobile.