Limbajul este, poate, cea mai importanta functie a corpului uman. El este, in aceeasi ordine de idei, una dintre trasaturile definitorii ale speciei umane si resortul care a ajutat la evolutia spectaculoasa a umanitatii.  Mai jos, va prezentam o lista celor mai vorbite limbi din ziua de azi, sumarizand, implicit, cele mai importante limbaje ale planetei...

10. Limba bengaleza - cca 230 de milioane de vorbitori

Vorbita cu precadere in Bangladesh, o tara cu peste 120 de milioane de locuitori, si India (in special in statele Tripura, Assam si Bengalul de Vest ) limba bengaleza este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob chiar daca intr-un areal destul de restrans fata de celelalte limbi din acest clasament. Alaturi de cele aproximativ 210 limbaje si idiomuri indo-ariene vorbite in Asia, bengaleza a evoluat acum circa 3000-3200 de ani din stravechea sanscrita, mai precis din Magadhi Prakrit, limba vorbita de insusi Budha si unul din cele trei limbaje scrise ale Indiei antice. Limba oficiala in Bangladesh si a doua limba ca raspandire in India, bengaleza tinde sa adune cat mai multi vorbitori in viitorul apropiat, asta si ca urmare a exploziei demografice din cele doua tari din sudul Asiei.

Salutul comun in limba bengaleza se propunta "Ei Je".

9. Limba portugheza - cca. 240 de milioane de vorbitori

Este cea mai vorbita limba din emisfera sudica, cea de a treia limba, ca numar de vorbitori, din Occident si este limba oficiala in nu mai putin de 9 state ale lumii. Portugheza este vorbita de peste 190 de milioane de persoane numai in Brazilia (un total de 80,08% din totalul lusofonilor lumii), de cca 22 de milioane de oameni in Mozambic si de aproximativ 13 milioane de angolezi. Numarul portughezilor nativi se ridica si el la aproape 11 milioane de persoane. In acelasi timp, portugheza este vorbita oficial in Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum si regiunea cu statut autonom, Macau.

Mai mult, portugheza este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situata pe un loc 4 la nivel mondial in preferintele elevilor si studentilor. De altfel, in Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes si Africa de Sud, portugheza una dintre limbile straine obligatorii in programa scolara. Conform UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potential sa devina limba internationala din Africa si America de Sud. Numai in Africa se estimeaza ca numarul vorbitorilor de limba portugheza se va apropia de 90 de milioane in anul 2050.

Salutul in limba portugheza se pronunta "Bom dia"

8. Limba malaeziano-indoneziana - cca 260 de milioane vorbitori

Vorbita cu precadere in Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei si al Filipinelor precum si in Timorul de Est, malaeziano-indoneziana este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi in Malaezia si peste 210 milioane numai in Indonezia. Nici nu este de mirare daca ne gandim ca Indonezia este tara formata din 17.508 insule, cu o populatie totala ce depaseste 230 de milioane de locuitori, fapt ce o situaeaza pe locul 4 in lume in topul celor mai populate tari ale planetei. Malaeziana este o limba austroneziana, vorbita curent in Malaezia si Brunei, in timp ce indoneziana este un dialect (numit si Riau) al malaezienei. Cele doua limbi impart, insa, o radacina comuna, iar limbajele sunt atat de asemanatoare incat pot fi intelese de ambele categorii de vorbitori fara probleme, un motiv in plus ca malaeziana si indoneziana sa fie considerate una si aceeasi limba.

Pentru a saluta pe cineva in maleziano-indoneziana trebuie sa spui "Selamat pagi".

7. Limba rusa - cca 278 de milioane de vorbitori

Rusa este limba cea mai raspandita, din punct de vedere geografic, din Eurasia, cea mai vorbita limba slava si, totodata, cea mai raspandita limba nativa din Europa. Este vorbita oficial in Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum si ca limba secundara in celelalte foste tari membre ale Uniunii Sovietice. De asemenea, in Israel, rusa este vorbita de catre o comunitate ce insumeaza circa 750.000 de persoane, marea lor majoritate imigranti din fosta URSS. In plus, rusa este una dintre cele sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite iar izvoarele istorice o atesta inca din secolul al X-lea ca fiind cea mai influenta limba slavona din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, in timp ce 114 milioane o folosesc ca limba secundara. Rusa a devenit limba de circulatie internationala odata cu crearea blocului comunist, atunci cand, in majoritatea tarilor aflate sub influenta Moscovei, rusa a fost introdusa obligatoriu in programa scolara ca prima limba straina a tinerilor.

Transcris in alfabetul latin din cel chirilic, salutul rusesc se pronunta "Zdravstvuite".

6. Limba franceza - cca 300 de milioane de vorbitori

Considerata limba cea mai romantica de pe glob, franceza este vorbita oficial in 29 de tari, existand, de asemenea, comunitati de limba franceza in alte 57 de tari ale lumii. Cei mai multi vorbitori ai acestei limbi se regasesc in Franta, restul traind in marea lor majoritate in Canada (in special in Quebec, Ontario si New Brunswick), Belgia, Elvetia precum si in numeroase tari africane. Numai in Uniunea Europeana exista 129 de milioane de vorbitori de limba franceza, 65 de milioane dintre acestiia fiind nativi, in timp ce restul au ales franceza drept a doua limba, statistica ce situeaza franceza pe locul trei in topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeana dupa engleza si germana. Chiar daca franceza, cea mai vorbita limba europeana incepand cu secolul al XVII-lea si terminand cu inceputul secolului XX, a pierdut teren in favoare limbii engleze in preferintele tinerilor, noile programe educationale din Canada si tarile in curs de dezvoltare din tarile lumii a treia anunta un nou aflux de vorbitori de franceza, estimandu-se ca numarul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane in viitorul apropiat.

Cea mai comuna forma de salut in limba franceza este "Bonjour".

5. Limba araba - peste 300 de milioane de vorbitori

Aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se afla in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, alaturi de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limba secundara - acestea sunt cifrele impresionante care fac din araba una dintre fruntase intr-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe Terra. La aceasta a contribuit si numarul mare de musulmani de pe glob, circa un miliard, stiut fiind ca limba araba este limba in care a fost scrisa cartea sfanta a islamului, Coranul. Limba araba este limba oficiala in nu mai putin de 26 de state, dintre acestea evidentiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori. De altfel, existand atat de multi vorbitori de limba araba, aceasta a devenit, in anul 1974, cea de sasea limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite.

Araba a fost limba stiintelor in perioada celor 700 de ani de stapanire araba in peninsula iberica, epoca in care majoritatea lucrarilor de matematica, filozofie, medicina si alte stiinte erau scrise in aceasta limba, cu precadere de catre invatati arabi. Ca si in cazul altor limbi semitice, araba se scrie de la dreapta la stanga.

Un salut in limba araba, transcris in alfabet latin, se pronunta "Al salaam a'alaykum".

4. Limba hindi - cca 490 de milioane de vorbitori

Cunoscuta si sub numele de Hindi-Urdu, cele doua forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, in acelasi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei (in varianta Hindi si Urdu) si limba oficiala din Pakistan (sub varianta Urdu). Trebuie spus ca Urdu este vorbita, in special, de populatia de origine musulmana, in timp ce Hindi este vorbita de indienii de alte religii. Dat fiind numarul urias al indienilor, popor care se estimeaza ca va depasi in curand pe cel chinez ca numar de locuitori, este evident ca limba vorbita de cei mai multi dintre acestia (peste 250 de milioane de vorbitori nativi, in timp ce restul au invatat hindi ca limba secundara) a ajuns rapid in topul celor mai uzitate limbi de pe glob. Se pare ca doar influenta covarsitoare a limbii engleze in India a oprit hindi sa devina cea mai vorbita limba a lumii.

Pentru a saluta in hindustani, trebuie sa spui "Namaste".

3. Limba spaniola - cca 450-500 de milioane de vorbitori

In anul 1999, conform unor statistici ale vremii, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi in toata lumea. Astazi, se estimeaza ca numarul hispanofonilor oscileaza intre 450 si 500 de milioane, cea mai mare comunitate inregistrandu-se in Mexic, o tara cu o populatie de aproximativ 112 milioane de locuitori. Spaniola este limba oficiala a 20 de tari, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizatiei Natiunilor Unite si a Organizatiei Statelor Americane, asta ca sa enumeram doar cateva dintre organismele internationale care au adoptat spaniola. Este, in acelasi timp, cea de a doua limba din lume dupa numarul nativilor care o vorbesc, depasind la acest capitol limba engleza.

In Statele Unite ale Americii exista deja 36 de milioane de vorbitori de limba spaniola, in unele state ale acestei tari procentul hispanofonilor depasindu-l considerabil pe cel al vorbitorilor de limba engleza. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola sa devina a doua limba oficiala a SUA, proiect refuzat pana in prezent de autoritatile de la Washington.

Spaniola, limba derivata din latina vulgara, a cunoscut numeroase influente de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele de origine araba, germanica, basca si celtiberica. In prezent, spaniola castiliana este cea mai raspandita dintre graiurile hispanice, lucru influentat decisiv de expasiunea Imperiului Spaniol intre secolele XV si XIX.

Un salut in limba spaniola se pronunta "Hola".

2. Limba engleza - cca 508 de milioane de vorbitori

Chiar daca numarul nativilor vorbitori de engleza (cca 350 de milioane) este depasit de cel al vorbitorilor de limba spaniola, numarul celor care au imbratisat engleza ca a doua limba este unul covarsitor. Exista chiar estimari care indica un numar de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleza. Nici nu trebuie sa ne mire, daca ne gandim ca engleza a fost catalogata drept prima "lingua franca", in adevaratul sens al cuvantului, din istoria omenirii.

Engleza este limba oficiala in nu mai putin de 53 de state ale lumii, record absolut in acest domeniu, cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana, si prima limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite. De asemenea, limba lui Shakespeare este considerata cea mai ampla, din punct de vedere al numarului de cuvinte, dictionarul englez numarand peste 500.000 de cuvinte, fara a adauga aici o varietate de termeni tehnici sau stiintifici, mai mult decat orice alta limba europeana.

Engleza isi are originile in graiul vechilor celti, in limbajele anglilor si saxonilor, triburi germanice care au invadat Anglia in secolul al V-lea d.Hr. si in vechile limbi si dialecte vikinge, aduse de catre scandinavi in secolele VIII-IX. A urmat influenta franceza, adusa de normanzi odata cu ascensiunea lui Wilhelm Cuceritorul, precum si cea latina, lingua franca in biserica crestina si in randul intelectualitatii europene din Evul Mediu.

Un salut in limba engleza se pronunta "Hello".

1. Limba mandarina - circa 1,4 miliarde de vorbitori

Mandarina, limba oficiala in China si Taiwan, este, de departe, cea mai vorbita limba de glob, depasind engleza, din punct de vedere al numarului de vorbitori, intr-un raport de cel putin 2 la 1. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca majoritatea populatiei chineze (cea mai numeroasa de pe glob) vorbeste mandarina. De asemenea, mandarina mai este vorbita in Singapore, Indonezia, Macau, Filipine si in puternice comunitati chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Si, cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepator fiind incapabil sa inteleaga fiecare nuanta a cuvintelor rostite de un nativ. Spre exemplu, fiecare cuvant poate fi exprimat in cel putin 4 moduri (sau tonuri), putand insemna altceva in functie de modul in care este pronuntat si de felul in care sunt accentuate sunetele.

Chineza mandarina este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, mai mult, a pastrat neschimbata aceeasi scriere de acum cel putin 3-4000 de ani. De altfel, madarina este limba in care a scris insusi Confucius, contemporanii nostri chinezi putand citi lucrarile acestuia fara a avea nevoie de adaptari ale textelor antice la grafia timpurilor moderne.

Ca sa saluti in mandarina, trebuie sa spui "Ni hao". ( Cu mentiunea ca "Hao" se pronunta ca o singura silaba, iar tonul trebuie scazut pe sunetul "a", pentru ca apoi sa fie ridicat, din nou, la final).