Săptămânile acestea, peste tot ninge cu … puf de plop. Interesant este însă că din punct de vedere imunitar cei mai mulţi dintre noi nu dezvoltă alergii la acest puf.

Simultan cu puful de plop circulă polenul de graminee, adică de cereale. La acest polen reacţionează cei mai mulţi români

Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: “Pacienţii sunt alegici la, noi numim, iarba de gazon, adică toate plantele cu spic fie necultivate fie cultivate. Pe acestea le numim cereale. Acestea determină alergii când oamenii văd teiul înflorit ori plopul că zboară. Aceste se pot testa şi se pot dovedi, iar pacienţii nu trebuie să taie plopul şi nici teiul ci mai degrabă iarba pentru că expunerea la această iarbă îi va determina să aibă simptome şi de nas şi de ochi şi de tuse.”

Alergia la polenul de cereale e simplu de testat şi de demonstrat. Testele sunt cutanate. De aceea, zonele cu iarbă ar trebui toaletate, nu doar pentru aspectul îngrijit, ci şi pentru cei mai mulţi alergici din România.

Puful de plop deranjează fizic pentru că intră în nas ori în ochi. Dar nu determină o reacţia a sistemului imunitar anormală, aşa cum e reacţia alergică. Am avut o perioadă ploioasă şi acest detaliu meteorologic e bun pentru alergici.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar alergolog: “Dacă avem o primăvară - vară ploioase, simptomele celor alergici la polenul de graminee sunt mult mai uşoare în anul respctiv.”

Singurele perioade extrem de agresive sunt cele cu furtuni. Pentru că furtuna încarcă electrostatic grăuncioarele de polen şi acestea devin şi mai agresive. Ce e de făcut? Simptomele se pot ţine în frâu prin clasa de medicamente numite simptomatice. Dar alergia va reapărea anul următor.

Există medicaţie însă care determină sistemul imunitar să fie tolerant la polen.

Dr. Brânduşa Petruţescu, medic primar alergolog: “Denumirea de vaccin e greşită. Nu ne protejează de o bolă infecţioasă. Respectivul prepară, ajută orgsnimsul să devină tolerant.”

Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: “Tratamentul se duce pe o perioadă de 3-5 ani minim, nu e un tratament uşor şi nu e rapid şi încearcă ca organimsul să tolereze acest polen.”

Tratamentul, care constă în cantităţi controlate de polen, e cel mai eficient în gestionarea reacţiilor aberante imunitare.

SURSA: Stirileprotv.ro