Dacă 2018 te-a dezamăgit în materie de filme, viitorul sună mult mai bine. Ca în fiecare an din ultimul deceniu, supereroii sunt în prim-plan, dar ne tentează destule titluri şi din alte genuri cinematografice.
 

Revin pe marele ecran regizori precum Quentin Tarantino, Martin Scorsese, James Cameron sau fraţii Russo, deci putem să aplaudăm de pe-acum. Hai să vedem pentru ce merită să ne rezervăm bilete la cinema în 2019.

Glass (18 ianuarie)

Controversatul şi inconstantul M. Night Shyamalan pare că a revenit pe drumul bun. Thriller-ul „Split” (2016) ne-a lăsat mască în scena post-generic, când a dezvăluit că monstrul cu 24 de personalităţi jucat de James McAvoy trăieşte în acelaşi univers ca indestructibilul David Dunn (Bruce Willis) şi geniul criminal Mr. Glass (Samuel L. Jackson) din „Unbreakable” (2000). Acum, Shyamalan va încrucişa poveştile celor trei într-o promiţătoare dramă-thriller cu supereroi, care mizează mai mult pe analiză psihologică decât pe efecte speciale.

The House That Jack Built (18 ianuarie)

Danezul Lars von Trier a şocat publicul de la Cannes primăvara asta, la o vizionare specială a noului său film. Mulţi şi-au părăsit locurile în timpul proiecţiei, pe motiv că „The House that Jack Built” e dezgustător, chinuitor, vomitiv, imposibil de urmărit. Fireşte, reacţii de genul ăsta îţi stârnesc automat curiozitatea; vrei să-l vezi doar ca să afli dacă e într-adevăr aşa înfiorător cum se spune.

Filmul îl urmăreşte pe Jack (Matt Dillon), un criminal în serie care teroriza SUA prin anii ’70. Explorând mintea lui bolnavă, aflăm că tratează fiecare crimă ca pe o operă de artă. Pe măsură ce poliţia strânge indicii cu privire la identitatea făptaşului, Jack pregăteşte minuţios o capodoperă criminală nemaivăzută. Nu orice stomac poate digera Horror-ul ăsta, deci gândeşte-te bine înainte să-ţi iei bilet!

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (26 ianuarie)

Zac Efron în rolul lui Ted Bundy  Continuăm cu un alt psihopat, dar – din păcate – povestea asta e una reală. Carismaticul Zac Efron se metamorfozează în Ted Bundy, unul dintre cei mai renumiţi şi odioşi criminali în serie din toate timpurile. Filmul biografic trece în revistă toate mârşăviile necrofilului din perspectiva naivei sale iubite, Elizabeth Kloepfer (Lily Collins), care a refuzat ani întregi să accepte adevărul despre Bundy. Ne aşteaptă o poveste tulburătoare şi fascinantă în egală măsură. „Extremely Wicked…” debutează la Festivalul de Film Sundance (SUA) pe 26 ianuarie, dar încă nu s-a anunţat data premierei în cinematografele româneşti.
 

Alita: Battle Angel (15 februarie) 

James Cameron, omul recordurilor la Hollywood, are în palmares cele mai de succes financiar filme din istorie: „Avatar” şi „Titanic”. Acum, speră să completeze podiumul cu un nou proiect ambiţios care împinge efectele speciale dincolo de limite. Bazat pe o serie manga, „Alita” ne transpune în secolul XXVI, pe un Pământ răvăşit de războaie, dar mai avansat tehnologic ca niciodată. Alita (Rosa Salazar) e un cyborg amnezic care descoperă că stăpâneşte instinctiv o complexă tehnică de arte marţiale. Total nedumerită, fata porneşte într-o călătorie de autodescoperire care se dovedeşte a fi extrem de periculoasă: cineva nu vrea ca eroina să ajungă la adevăr.

Avengers: Endgame (3 mai)

E finalul unei ere. Preşedintele MARVEL, Kevin Feige, ne-a avertizat că „Endgame” marchează sfârşitul universului MCU aşa cum îl ştim. Chiar dacă acesta va continua sub o altă formă, cu alţi eroi şi noi aventuri, pe 3 mai ne luăm adio de la Răzbunătorii care fac legea pe marele ecran de 10 ani încoace. Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Hulk (Mark Ruffalo) şi restul echipei trebuie să găsească un mod de a anula tot răul făcut de Thanos (Josh Brolin) în „Infinity War'. După cum sugerează pozele din culise, sunt şanse mari ca Avengerii să călătorească în trecut pentru a repune pe picioare prezentul.

Rocketman (17 mai)

Anul ăsta ne-am reîndrăgostit de Freddie Mercury şi de hit-urile trupei Queen în biopicul „Bohemian Rhapsody”. În 2019, e rândul extravagantului Elton John să revină în lumina reflectoarelor. Interpretat de Taron Egerton, artistul englez va creşte sub ochii noştri pornind de la vârsta de 11 ani, când a fost admis la Academia Regală de Muzică. Răsfoim toate momentele definitorii ale carierei sale, atât de pe scenă, cât şi din culisele ei. Filmul e interzis minorilor, ceea ce-i dă undă verde să exploreze în detaliu aspecte precum dependenţa de droguri sau relaţiile intime ale lui Elton John cu alţi bărbaţi. „Rocketman” ajunge pe 17 mai în SUA, dar data premierei în România rămâne deocamdată un mister.

Once Upon a Time in Hollywood (9 august)

Quentin Tarantino nu dezamăgeşte niciodată, deci fii sigur că vom avea parte de o nouă experienţă memorabilă! Pornim la drum alături de un actor de televiziune (Leonardo DiCaprio) şi dublura sa pentru cascadorii (Brad Pitt), pereche care nu-şi mai găseşte locul în industria filmului. Cei doi aleargă după faimă într-o vreme în care Los Angeles-ul tremura de frică numai la auzul numelui Charles Manson (Damon Herriman) sau al „familiei” sale de ucigaşi. Totuşi, regizorul a spus în repetate rânduri că filmul nu se va axa pe clanul Manson, ci acesta va fi doar un fragment al mozaicului. Din distribuţie mai fac parte Al Pacino, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Margot Robbie şi Dakota Fanning.