Crăciunul, celebrat an de an de creştini, la 25 ianuarie, este sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi sărbătoarea familiei, prilejul ca toţi să se reunească pentru clipe de neuitat petrecute alături de cei dragi. Din bătrâni, s-au păstrat, însă, şi numeroase credinţe şi obiceiuri, cele mai multe menite să le aducă, se spune, acelora care le respectă, belşug în casă.

Legendele naşterii Domnului povestesc că Moş Crăciun, frate cu Moş Ajun, avea case mari, grajduri, coşare şi târle pentru vite. Pe neaşteptate, în satul său liniştit a sosit o femeie necunoscută, care, simţind că i-a venit vremea să nască, a bătut la poarta casei lui Moş Ajun şi i-a cerut găzduire. Motivând că este om sărac, acesta a trimis-o la fratele său bogat, Moş Crăciun, care nu a primit-o, însă, nici în grajdul vitelor.

Dar Crăciuneasei i s-a făcut milă de ea şi a ajutat-o să nască, faptă pentru care Crăciun a pedepsit-o tăindu-i mâinile. Dar, când Moş Crăciun a aflat că în grajdul sau s-a născut Domnul Iisus, s-a căit şi a devenit primul creştin, sfântul cel mai bătrân.

De Crăciun au loc practici atestate în toate zonele ţării, care au în centrul lor colindele şi mesele rituale.

În dimineaţa de Crăciun, femeile pun un ban de metal şi o nucă în apă în care se spala pentru a fi frumoase şi bogate. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curăţ tot anul. Aduce ghinion să porţi pantofi noi de Crăciun.

Dacă este cer senin de Crăciun, va fi un an roditor, iar dacă bate vântul, acesta va aduce ghinion.

Ciobanii aşază sub pragul casei un drob de sare învelit pe care îl lasă în acel loc până în aprilie, la „Alesul oilor”. Atunci îl scot, îl macină şi, amestecat cu tărâţe, îl dau oilor, pentru că turma să sporească.

În noaptea de Crăciun, pe masă se pune un colăcel, în care se înfige un cuţit. Masa trebuie să rămână întinsă toată noaptea, iar cine are cămin lasă focul aprins.

De Crăciun, pâinea se aşază sub masă, ca să atragă norocul, iar sub faţă de masă se pune pleava de grâu, pentru belşug. Până la Crăciun, toată lumea trebuie să se împace cu duşmanii.

Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi, se mai spune din bătrâni.

O superstiţie spune că pentru a fi protejat de deochi şi de farmece, se pun în cele patru colţuri ale mesei usturoi şi seminţe de mac.

Ca să le vină peţitori, din Ajunul Crăciunului şi până la Iordan (Boboteaza), fetele mătură casa de la prag înspre răsărit. În aceste două săptămâni este bine că fetele mari să nu dea gunoiul afară din casă.