Lacul Taşaul, liman maritim tipic, neavând legătură directă cu Marea Neagră, este  situat la sud de Capul Midia şi la nord de localităţile Sibioara si Năvodari. Lacul se află în prelungirea văii râului Casimcea având o forma alungită şi puţin sinuoasă , datorită alternanţei de promontorii şi golfuri largi .  Ţărmurile laterale sunt în cea mai mare parte înalte (pe alocuri 5 -10 m) fiind săpate în calcare jurasice destul de compacte şi în şisturi verzi.

Cu o suprafaţă de 2.335 ha şi o adâncime de 5.4 m, luciul apei este situat la altitudinea de 1 m. Apa este uşor salmastră (salinitate scăzută), cu un nivel ce se menţine constant datorită aportului de apă al râului Casimcea.

Având suprafaţa mare, constituie un refugiu pentru pasările acvatice aflate in migraţie. Pe suprafaţa lacului există şi două insule, insula Ada cu o suprafaţă de 30,3 ha şi o altitudine maximă de 12,8 m, şi insula La Ostrov, cu o suprafaţă de 3,0 ha şi o altitudine maximă de 4,6 m.

Mai demult, spun bătrânii, ostrovul liniştit din lacul Taşaul era locuit de nişte călugări, care trăiau retraşi de lume. Călugării aveau o casă de piatră ale cărei pietre, scormonite şi împrăştiate din temelie, se mai văd şi astăzi.

Dar călugării din ostrov, în loc să-şi petreacă vremea în post şi rugăciuni de pocăinţă şi în loc să se ţină de milostenii, ieşeau la drumul mare şi-i jefuiau pe bieţii călători. Banii strânşi îi ascundeau în insulă, într-un loc numai de ei ştiut.

În felul acesta, prefăcuţii călugări au adunat o comoară numai din bani de aur şi cu blestem mare s-au legat şi prin groaznic jurământ ca niciunul dintre ei să nu scoată comoara din pământ.

Mai târziu, descoperiţi şi urmăriţi de oamenii din vremea aceea, călugării din ostrov s-au împrăştiat fiecare pe unde a putut, lăsând comoara îngropată. Conform cărţii „Legende dobrogene”, de Titus Cergău şi Emanoil Papazissu, pe atunci nu erau sate în jurul limanului Taşaul, de aceea nimeni n-a răscolit pământul din „Insula fără nume”, pentru a descoperi comoara.

După ani buni în care a fost intens braconat, lacul Taşaul a fost repopulat în 2007 cu puiet mic de crap şi novac. Cei ce doresc să pescuiască, o pot face contra unei taxe de 50 de lei. Lacul Taşaul este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe litoral, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.