Vulcanul Agung de pe insula turistică Bali aflată în centrul Indoneziei a erupt pentru a doua oară, sâmbătă, expulzând în aer o coloană înaltă de cenuşă, după ce vulcanologii coborâseră nivelul de alertă, a anunţat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor, relatează Xinhua.

Erupţia a avut loc la ora locală 17:30 (11:30 GMT), iar materiile vulcanice au fost aruncate la 1.500 de metri în aer, o înălţime mai mare faţă de cea înregistrată în timpul celei mai recente activităţi a vulcanului Agung, care a avut loc la 21 noiembrie 21, a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho. În timpul primei erupţii, jetul de cenuşă vulcanică a ajuns până la o înălţime de 700 de metri, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, vulcanologii au declarat că nu s-a înregistrat o creştere a activităţii seismice după ce gradul de alertă pentru erupţii vulcanice a fost coborât cu o treaptă, a precizat Sutopo.

„Aeroportul Internaţional Ngurah Rai funcţionează în mod normal, iar sectorul turistic rămâne sigur'', a mai spus acesta pentru Xinhua.

Sutopo a declarat că în urma erupţiei de sâmbătă nu au fost raportate victime sau pagube materiale imediate.

Peste 200.000 de turişti străini vizitează lunar insula, conform Biroului naţional de statistică.

Muntele Agung se află în districtul Karangasem, la aproximativ 70 de kilometri centrul turistic Kuta.

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel la 22 septembrie, când 130.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele şi să meargă în adăposturi temporare de teama unei erupţii iminente.

Vulcanul Agung este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Cu o înălţime de 3.031 metri, vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.