Se spune că este unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania. Arhitectura celor 300 de case ce stau de o parte şi de alta a uliţelor pietruite şi peisajul de poveste i-au dus faima peste munţii care îl înconjoară. Turiştii care ajung în satul Rimetea din judeţul Alba au senzaţia unei călătorii în timp. Casele sunt perfect conservate şi arată ca acum câteva sute de ani. Satul, singurul din România care a primit distincţia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Rimetea. Un loc ascuns parcă de Munţii Trascăului, un sat cu 500 de suflete, neatins de modernitate şi unde abia există semnal la telefonul mobil. Istoria locului începe în urmă cu mai bine de opt secole.

„Localitatea noastră are datări din anii 1200 deja şi aici au locuit, deci au fost aduşi secui în vremea invaziei tătarilor, şi din secolul al XIV- lea a început să se extragă fier. Erau nişte oameni foarte prosperi, foarte înstăriţi faţă de ceilalţi oameni care erau iobagi în satele care ne înconjoară şi această prosperitate se vede inclusiv în construcţia caselor”, a explicat muzeograful Lassel Agneta.

În urmă cu 150 de ani, Rimetea a fost în pericol să dispară. Un incendiu puternic a distrus multe case.

Casele sunt mândria locului, de aceea, în 1996, în Rimetea a început un program de protejare a patrimoniului arhitectural. Pentru că satul era vizitat de mulţi turişti unguri şi era promovat în Ungaria, Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta a adoptat localitatea din Transilvania pentru a putea începe un proces amplu de întreţinere.

Proprietarii caselor istorice primesc fonduri pentru reabilitarea lor. Începe atunci o acţiune comună de restaurare a faţadelor care sunt vopsite în alb, iar obloanele într-un verde crud. În urmatorii zece ani 140 de case vor fi reabilitate.

Cele mai frumoase case se află pe Şirul de Sus. Aşa îi spun localnicii străzii aflate în partea de nord a pieţei centrale. Aici locuiau în secolul al XIX-lea negustorii de fier şi proprietarii de forje, iar casele par trase la indigo.

Majoritatea sunt la fel. Camerele sunt tip vagon toate şi zidurile sunt late, din piatră, 80-90 de centimetri sunt şi de aceea ţin aşa de mult”, a explicat Aurelia Şimon, localnică.

Aceste case sunt construite toate în anii 1800 şi sunt nişte case masive din piatra Faţada caselor nu se poate modifica deci trebuie să se menţină în starea lor actuală”, a spus muzeograful Lassel Agneta.

Populaţia de astăzi a localităţii este formată din secui şi saşi. Farmecul zonei şi tradiţiile localnicilor aduc în fiecare an peste 20 de mii de turişti în satul de la poalele Trascăului. În 2012, Rimetea a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

„E a doua oară când venim aici şi vrem să încercăm din nou pentru că a fost foarte frumos prima dată, dar n-am putut ajunge în vârf.”

„Eu sunt din Franţa şi am venit aici să lucrez în Parcul Naţional. E un loc foarte frumos şi e minunat să vezi oameni în grădină şi care locuiesc aici în mod tradiţional. E foarte frumos, totul natural şi munţii sunt superbi.”

Cine ajunge la Rimetea nu admiră doar casele tradiţionale, ci şi împrejurimile. Unul dintre obiectivele pe care niciun vizitator nu îl ratează este o cetate aflată la doar cinci kilometri distanţă, o construcţie cu rol strategic.

Satul Rimetea este vegheat şi astăzi de Cetatea Colţeşti. Aceasta a fost ridicată în urmă cu peste 700 de ani de vice-voievodul Ardealului pentru a apăra întreaga zonă

Localitatea este atât de mică încât reprezintă mai puţin de 1% din suprafaţa judeţului Alba.