Un tren de mărfuri care a plecat din China spre Iran a ajuns  la Teheran, parcurgând traseul fostului Drum al Mătăsii care lega Asia de Europa, a scris presa iraniană, preluată de AFP.

„Odată cu sosirea primului tren din China, asistăm la renaşterea Drumului Mătăsii”, a spus şeful companiei naţionale feroviare iraniene, Mohsen Pourseyed Aghaie, citat de agenţia de presă a televiziunii de stat Iribnews. Liniile de cale ferată existau deja pe acest traseu, însă călătoria a fost posibilă datorită voinţei celor două ţări de a întări relaţiile economice, conform companiei feroviare din Iran.

În cadrul unei ceremonii organizate la Teheran, la sosirea trenului, oficialul iranian a precizat că traseul de 10.400 de kilometri dintre estul Chinei şi Teheran via Kazahstan şi Turkmenistan a durat „mai puţin de 14 zile”. Potrivit lui, traseul a însemnat o scurtare cu 30 de zile a timpului de parcurgere a căii maritime între porturile chinez Shanghai şi iranian Bandar Abbas (sud).

Trenul, care urmează să efectueze deocamdată drumul o dată pe lună, urmându-şi calea ulterior spre Europa, la fel ca miticul Drum al Mătăsii, a transportat 32 de containere cu marfă. Călătoria feroviară între China şi Iran este „fără precedent”, subliniază Mohsen Pourseyed Aghaie, efectuându-se la mai puţin de o lună de la vizita în Iran a preşedintelui chinez Xi Jinping, prima în această ţară în ultimii 14 ani.

Drumul Mătăsii a permis transportarea timp de multe secole a mărfurilor, printre care şi preţioasa ţesătură, între Asia şi Europa.