Cel mai lung şi cel mai înalt pod din sticlă din lume va fi construit în China, în Parcul Naţional Forestier Zhangjiajie din Hunan, ai cărui munţi au inspirat peisajele fantastice din filmul „Avatar”. Vizitatorii curajoşi care vor păşi pe podul din sticlă suspendat la 300 de metri deasupra solului vor parcurge astfel Marele Canion al Chinei, informează BBC.

Cu o lungime de 380 de metri, podul pietonal va străbate o parte din Marele Canion din Zhangjiajie şi va avea o podea alcătuită complet din sticlă.

Cel mai probabil, construcţia va fi gata în luna iulie, iar podul se va deschide pentru vizitatori în luna octombrie a acestui an.

Aceasta nu este prima construcţie din sticlă ridicată la înălţime în China: o pasarelă uneşte stâncile Munţilor Tianmen, însă podul de la Marele Canion o va întrece în lungime şi înălţime.

Dincolo de recorduri, arhitectura din sticlă are rolul de a reduce orice eventuală tulburare a peisajului din jur.

„Cred în natură, armonie, echilibru şi frumuseţe. Podul de sticlă Zhangjiajie a fost conceput pentru a fi cât mai invizibil cu putinţă – un pod alb care dispare printre nori”, a explicat Haim Dotan, arhitectul din Tel Aviv, Israel, care a conceput podul.

Construit doar din două bârne laterale din oţel, din cabluri suspendate şi din podeaua din sticlă, podul poate părea minimalist, însă poate rezista vântului puternic, cutremurelor, îngheţului şi greutăţii a 800 de turişti care îl vizitează simultan.

Administratorii podului plănuiesc să depăşească şi recordul pentru cel mai înalt punct de bungee jumping din lume, deţinut în prezent de Turnul Macau din China, unde săriturile se fac de la 233 de metri.