Terra este planeta plină de surprize, privelişti care îţi tăie răsuflarea şi pe care le poţi găsi de la un capăt la altul al lumii. Dacă nu poţi însă să ajungi în Australia, Noua Zeelandă sau Canada, îţi prezentăm unele dintre cele mai frumoase locuri de pe această planetă pe care nu rata să le vizitezi, dacă ai ocazia.

Hang Son Doong, Vietnam

"Peştera Raului de Munte", după cum se traduce, se afla în Phong Nha-Ka Bàng Naţional Park, la graniţa cu Laos, şi este cea mai mare peştera cunoscută până în prezent. Peştera a fost găsită de un localnic pe nume Ho-Khanh în 1991. Bărbaţii din jungla locală s-au temut de peşteră pentru şuieratul făcut de râul din subteran. Cu toate acestea, abia în 2009 a fost adusă la cunoştinţa publicului, atunci când un grup de oameni de ştiinţă britanici de la British Cave Research Association, conduşi de Howard Limbert, au realizat un studiu în Phong Nha-Ke Bang la 10-14 aprilie 2009.Cea mai mare cameră a peşterii Son Doong are peste cinci kilometri în lungime, 200 de metri înălţime şi 150 de metri lăţime. Cu aceste dimensiuni, peştera Son Doong preia de la peştera Deer din Malaezia titlul de cea mai mare sală a unei peşteri din lume.

 

Aiguille du Midi Bridge, Franţa

Aiguille du Midi (3,842 m) se afla în masivul Mont Blanc din Alpi, iar podul este practicabil. Construit la o altitudine de aproape 3.850 m, în Alpii Francezi, este considerat a fi cel mai periculos pod din lume, asta în primul rând pentru că e întotdeauna zăpadă, iar dedesubt se întinde un abis care îţi taie răsuflarea. Construit  la câţiva paşi de masivul Mont Blanc, lângă Chamonix, nu ar fi bine să încercaţi acest pod dacă aveţi rău de înălţime.

12 Apostles – Victoria, Australia

Port Campbell Naţional Park este unul dintre cele mai speciale locuri de pe planetă, cu multe peisaje care îţi taie respiraţia. Cei 12 Apostoli sunt situaţi în coasta de sud-est a Australiei la 275 km vest de Melbourne. Stâncile enorme sunt localizate în parcul naţional numit Port Campbell din regiunea Victoria.

Rocile au fost formate prin eroziune eoliană şi prin abraziune marină.Ele se reduc în volum tot timpul, deoarece apa sărată le spala, iar vântul le izbeşte şi le corodează. Evoluând de la peşteri ce s-au format în formaţiuni de calcar ce au trecut apoi la stadiul de arcade. Aceste arcade s-au prăbuşit şi au lăsat în urmă nişte stâlpi de rocă imenşi. Aceste roci continua să se erodeze şi astăzi cu o rată de aprox. 2 cm/an.În 2005, la data de 3 iulie 2005 , turiştii au asistat la prăbuşirea unuia dintre apostoli. Astfel din cei 12 apostoli au mai rămas doar 8, ceilalţi prăbuşindu-se. În 2005, turiştii au asistat la distrugerea unuia dintre apostoli. În general, aceste roci sunt foarte frumoase şi există vederi pitoreşti Ceea ce face ca aceste stânci să fie celebre este faptul că în diferite momente ale zilei, ele sunt de culori diferite. Anual această zonă este vizititata de 1,2 milioane turişti. Dacă stai pe faleza poţi urmări spectacolul în care aceste stânci imense sunt izbite de valurile puternice.

Banff Town – Luminile Nordului – Banff Naţional Park – Alberta, Canada

Cel mai vechi parc naţional al Canadei are 6.641 km pătraţi, e plin de peisaje speciale, iar aici se văd cel mai bine Luminile Nordului.Parcul, situat la 110-180 km vest de Calgary în provincia Alberta , cuprinde 6,641 km  de teren montan, cu numeroşi gheţari şi câmpuri de gheaţă , păduri de conifere şi peisaje alpine. Icefields Parkway se extinde de la Lake Louise , conectarea la Parcul Naţional Jasper în partea de nord. Pădurile Provinciale şi Parcul Naţional Yoho sunt vecini la vest, în timp ce Kootenay National Park este situat la sud şi Kananaskis Country către sud-est. Principalul centru comercial al parcului este oraşul Banff , în Bow River Valley.

 

Cathedral Cove, Noua Zeelandă

Te Whanganui-A-Hei (Cathedral Cove) Marine Reserve se află în Peninsula Coromandel şi se întinde pe 840 de hectare.Catedrala Cove este numită după peştera situată acolo, care leagă Leg Cove de  Catedrala Cove. Gemstone Bay şi Stingray Bay sunt de asemenea situate în zonă. Zona este foarte populară printre turişti, şi primeşte aproximativ 150.000 de vizitatori pe an.

Tunelul Dragostei- Kleven, Ukraina

Una dintre cele mai frumoase fotografii, ale unui loc deosebit, despre care însă nu se ştiu foarte multe lucruri.Situat în apropiere de sătucul Klevan, din regiunea ucraineană Rivine, “Tunelul iubirii” s-a trasnformat într-o atracţie unică în lume. El s-a format pe şinele de tren, prin unirea ramurilor de copaci, transformându-se într-un tunel vegetal de culoarea smaraldului cunoscut sub numeleТуннель любви, care înseamnă „tunelul dragostei” în limba rusă. Multe perechi vin în acest loc ca să facă fotografii spectaculoase.

O cale ferată îşi face loc printr-o pădure. Nimic ciudat, însă atunci când crengile copacilor iau forma trenului şi îi fac un tunel din coroane, se întruchipează un tablou mirific.
A fost botezat "Tunelul Dragostei", iar aceste imagini de basm au făcut înconjurul lumii. Minunea, acest spectacol al naturii se petrece undeva în Ucraina, în Kleven. Linia de cale ferată este destul de neîngrijită.
Trenul trece rar pe acolo şi au timp să crească frunzele. Vara, parcă toate crengile cresc după planul desenat al unui arhitect.

Tanah Lot – Bali, Indonesia

Tanah Lot e o formaţiune stâncoasă, care a devenit loc de pelegrinaj, pentru că aici se afla un renumit templu, Pura Tanah Lot. Priveliştea exotică a transformat-o într-una dintre cele mai populare destinaţii turistice de pe planetă.

Puerto Vallarta – Jalisco, Mexic

Puerto Vallarta este o staţiune balneară din Mexic, situată la Oceanul Pacific, şi are o populaţie de 255.725 de persoane.Oraşul propriu-zis cuprinde patru zone principale: zona de hoteluri de-a lungul ţărmului de nord, Olas Altas - Col Zapata la sud de râul Cuale (numită recent Zona Romantică, în unele broşuri turistice), Centrul de-a lungul ţărmului, zona rezidenţială la est de zona hotelurilor şi partea veche a oraşului.Trebuie să ştiţi că Puerto Vallarta este situat într-o zonă predispusă la cutremure. Puerto Vallarta este supranumit La Ciudad Más amigable del Mundo (cel mai prietenos oraş din lume)

Ice Canyon, Greenland

Imaginează-ţi 1.710.000 de kilometri pătraţi acoperiţi de gheaţă, ceea ce înseamnă cam 80%din suprafaţa Greenland. Este al doilea gheţar ca mărime din lume, după calota Antarcticii şi are o înălţime de 2.135 de metri.