Peisaje de vis şi o şosea spectaculoasă. De asta ai parte dacă, în loc să alegi o vacanţă în Alpii Austriei sau pe Transfăgărăşan, alegi mult mai tânărul TransBucegi. Deşi autorităţile au anunţat existenţa lui abia în urmă cu aproximativ o lună, turiştii l-au descoperit de mult mai mult timp, sute de maşii urcând zilnic până la Piatra Arsă.

DJ713, botezat de autorităţi Drumul Daciei sau Drumul Babelor, a devenit, astfel, principala cale de acces în Munţii Bucegi şi o modalitate lejeră de a ajunge aproape de Sfinx şi de Babe, fără a apela la telecabina din Buşteni. Drumul are o lungime de aproximativ 20 de kilometri, însă din acesta au fost asfaltaţi doar 16.

TransBucegi-ul se desprinde din DN71, care face legătura între Sinaia şi Târgovişte, cu puţin înainte ca acesta să ajungă la Cabana Cota 1000. Drumul trece pe lângă Cabana Cuibul Dorului, urcă Şaua Dichiu, unde în dreptul Cabanei Dichiu coteşte brusc la dreapta şi străbatate Platoul Bucegi până în apropierea Cabanei Piatra Arsă.

Cei 16 km asfaltaţi din TransBucegi  te duc până la o altitudine de 1925 m, iar peisajele de vis îţi dau senzaţia că mergi deasupra norilor

Lucrările de reabilitare ale drumului au început în anul 2010 şi încă sunt în curs de execuţie. Chiar dacă stratul de asflat a fost turnat de mai bine de un an, constructorul s-a confruntat cu zone în care „şoseaua a fugit” fiind nevoit să o refacă. În prezent se lucrează la montarea rigolelor şi a parapeţilor şi vor rămâne de executat marcajele rutiere. Trebuie menţionat că pe TransBucegi nu sunt restricţii de tonaj, ci numai de gabarit.

Drumul va fi luat cu asalt de mii de turişti pe 31 august, când la Crucea de pe Caraiman va fi sărbătorită Ziua Limbii Române, fiind aşteptate să participe peste 5.000 de persoane.

Cât despre finalizarea integrală a drumului şi darea sa, oficială, în circulaţie aceasta ar avea loc, potrivit constructorului, abia în vara anului viitor.

Până atunci, turiştii vor circula, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere,  „pe propria răspundere” şi vor putea să se bucure de minunăţiile Bucegilor chiar dacă recepţia drumului nu a avut loc, încă. Mai trebuie menţionat faptul că TransBucegiul este închis de la 1 noiembrie până la 31 martie, autorităţile judeţene din Prahova şi Dâmboviţa nefiind pregătite să asigure şi deszăpezirea şoselei care ajunge până la aproape 2.000 de metri.

FOTO şi VIDEO Alex POLICALĂ

(click pe poze pentru zoom)


Video