Donald Duck, cea mai cunoscută raţă din lume, sărbătoreşte astăzi 80 de ani de la debutul său, din 1934. Cunoscut pentru limbajul său greu de înţeles, cu un temperament vulcanic şi cu apariţii în mai bine de 100 de filme Disney, Donald este unul dintre cele mai îndrăgite personaje din lume.

Donald Duck este un personaj de desene animate creat în 1934 de către compania Walt Disney Productions, apărând pentru prima dată în „Silly Symphony, The Wise Little Hen“. Pe de altă parte, o versiune prototip a lui Donald a apărut în luna mai a anului 1931, în benzile desenate „Aventurile lui Mickey Mouse“. Răţoiul antropomorf de culoare albă poartă, de regulă, un costum de marinar şi este faimos pentru discursul său semi-inteligibil, precum şi pentru personalitatea sa răutăcioasă şi iritabilă.

Numele acestuia a fost inspirat de jucătorul australian de cricket Donald Bredman, iar vocea specifică de către Clarence Nash, un animator. Alături de Mickey Mouse, Donald este unul dintre cele mai populare personaje Disney, fiind inclus de TV Guide în lista celor mai importante personaje animate din toate timpurile, în 2002. Donald a apărut în mai multe filme decât orice alt personaj Disney (178, iar pe locul al doilea este Mickey cu 137). De asemenea este al cincilea personaj care a apărut de cele mai multe ori în benzi desenate, după Superman, Batman, Spider-Man şi Wolverine.

Faima lui Donald Duck a crescut odată cu rolurile sale din desenele animate marca Disney. Vocea distinctă a personajului a fost redată de Clarence Nash, cel care a jucat rolul răţoiului pentru 50 de ani. În anii 1930, el a apărut ca partea a unui trio alături de Mickey şi Goofy, în diverse desene animate şi filme, iar începând cu 1937 a primit propriul show. Astfel, prin intermediul viitoarelor filme au fost introduse o altă serie de personaje, printre care şi Daisy Duck, iubita răţoiului.

Odată cu creşterea popularităţii sale la mijlocul anilor 1930, au început să apară primele produse cu Donald Duck, de la jucării de pluş la lenjerii de pat şi lămpi. În 1938, graficianul Disney Al Taliaferro a început să creeze zilnic benzi desenate cu Donald Duck, ce erau publicate în 322 de ziare. În 2013, au fost vândute 80 milioane de exemplare ale revistei Donald Duck în 16 ediţii locale în regiuni din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, inclusiv săptămânale, lunare şi ediţii de colecţie avându-l în prim plan pe Donald Duck.