Valul de caniculă, care a lovit vestul şi centrul Europei, se îndreaptă spre ţara noastră. Arşiţa s-a instalat încă de duminică dimineaţă, când, în multe zone ale ţării, temperatura resimţită a fost de 29 şi 30 de grade, la ora 10.

 

Autorităţile din vestul ţării, unde disconfortul termic va fi mai intens de luni, se pregătesc să ia măsuri, în timp ce agrometeorologii spun că valul de căldură vine să accentueze seceta, din cauza căreia suferă deja multe culturi.

 

Urmează temperaturi de peste 35 de grade Celsius

De luni, peste România se va abate un val de caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade. Vestul ţării va fi primul afectat, apoi sudul ţării. Meteorologii spun că, până spre finalul săptămânii, vom avea valori de până la 37-38 de grade Celsius.

 

La Timişoara, autorităţile susţin că este nevoie ca, cel puţin două zile la rând, să se înregistreze temperaturi de peste 35 de grade Celsius pentru a putea deschide centre de prim-ajutor. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să evite să iasă la orele amiezii.

 

Dan Ciapa, medic specialist medicină de urgenţă SCJU Timişoara: „Starea lor de sănătate se înrăutăţeşte pe parcursul deplasărilor lor. Ar trebui să intre la un loc umbros, că e magazin, că e orice, să se hidrateze corespunzător şi, dacă e necesar, să apeleze numărul unic de urgenţă”.

 

Vremea toridă agravează seceta. Specialiştii spun că, deşi ploile din ultima săptămână au ajutat culturile, tot nu au fost suficiente, după o iarnă şi o primăvară aproape lipsite de precipitaţii.

 

Daniel Alexandru, şef laborator agrometeorologie ANM: „Este un deficit foarte mare de apă în sol. Fenomenul de secetă e prezent în toate zonele ţării, atât în culturile de primăvară, cât şi cele de toamnă. Temperaturile ridicate vor avea efecte negative asupra culturilor, vorbim de porumb şi floarea soarelui”.

 

Italia se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 70 de ani, în special în nordul şi centrul ţării. În Lombardia a fost decretată stare de urgenţă. Apele celor mai importante râuri au secat în proporţie şi de 50 la sută, iar în peste 100 de localităţi este limitat consumul de apă la robinet. Italienii nu mai au voie să-şi spele maşinile, să îşi ude grădinile sau să-şi umple piscinele.

 

Record absolut de temperatură, de peste 40 de grade, în Spania, Franţa şi Grecia

În Spania, Franţa şi Grecia s-au înregistrat recorduri absolute de temperatură, de peste 40 de grade. În multe regiuni, incendiile de vegetaţie sunt greu de stins. În Spania, trei mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor.

 

Canicula este însoţită şi de fenomene extreme. Un bărbat care făcea kite-surf în Normandia, în nord-vestul Franţei, a murit din cauza unor rafale de vânt puternic, iscate din senin. Omul a fost luat pe sus cu totul şi azvârlit în vitrina unui restaurant de pe ţărm. Alte cinci persoane au fost rănite pe aceeaşi plajă.

 

 

 

 

sursa: www.stirileprotv.ro