Trei luni de la începutul războiului din Ucraina. Sinteză. Cu reputaţia militară ruinată, Rusia se concentrează acum pe cucerirea Donbasului şi pe securizarea nordului Crimeei. În urma pierderilor imense şi a incapacităţii de a cuceri oraşe mai mari, şi-a schimbat tactica şi avansează treptat, numai după ce artileria “pârjoleşte” totul în avans.
În a 90-a zi de război, oficialii ucraineni susţin că Armata Rusă avansează în Donbas aplicând o altfel de tactică a “pământului pârjolit”, curăţând printr-un foc imprecis de artilerie totul înainte de avansul infanteriei şi al forţelor mecanizate.
Potrivit tot ucrainenilor, peste 29 de mii de soldaţi ruşi (aproximativ 15% din totalul trupelor disponibile la începutul invaziei) şi-au pierdut viaţa, numărul tancurilor şi al blindatelor distruse ar fi de câteva mii, iar aviaţia rusă ar fi pierdut peste 200 de avioane (dintr-un total estimat la 500, la începutul invaziei) şi peste 100 de elicoptere.
Rusia a renunţat la obiectivul de a cuceri Kievul, şi este în imposibilitate de a mai ameninţa Harkovul şi Odesa, cele mai mari oraşe ucrainene şi principalele sale ţinte din februarie.
Nu a renunţat la obiectivul de a cuceri Donbasul istoric. Format din regiunile administrative Luhansk şi Doneţk, acesta este în prezent sub controlul Armatei Ruse în proporţie de 70%, faţă de 30% din teritoriu cât aveau republicile separatiste înainte de conflict. Cu excepţia Doneţk şi Luhansk, ocupate în 2014, cele mai importante oraşe ucrainene ocupate de ruşi în cele trei luni de conflict sunt Herson şi Mariupol, ultimul distrus complet.
Nu există o estimare a pagubelor sau a pierderilor militare suferite de Armata Ucraineană, dar este posibil ca aceasta să aibă astăzi o capacitate de luptă mai mare decât la începutul conflictului, ca urmare a furnizărilor de armament şi piese de schimb pentru aviaţie trimise de ţările NATO. După unele estimări, Ucraina şi Rusia poartă acum un război relativ echilibrat din punct de vedere al numărului de tancuri, Rusia păstrând un oarecare avantaj în privinţa numărului de unităţi de artilerie.
Frontul de Est. În ultimele 24 de ore, trupele ruse au făcut avansări limitate în Donbas, în efortul de a încercui oraşul Severodoneţk. În acelaşi timp, ofensivele, până acum blocate, dinspre Izium şi Doneţk, în tentativa de a obţine o încercuire mai mare, a întregului Donbas, par a fi fost reluate. Totuşi, în acest efort ruşii înregistrează zilnic pierderi extrem de costisitoare. Statul Major Ucrainean are informaţii că Armata Rusă scoate din depozite vechile tancuri T-62, care nu se mai fac de aproape 50 de ani, iar ultima dată au fost folosite la invadarea Georgiei, în urmă cu 14 ani. În acelaşi timp, în Rusia a reînceput o dezbatere privind necesitatea unei mobilizări generale, iar săptămânal sunt incendiate centre de recrutare de pe tot cuprinsul Federaţiei Ruse.
Frontul de Sud. Deşi ofensiva rusă spre Nikolaev/Odesa, Krivoi-Rog şi Zaporijie este blocată de mai bine de două luni, nu este clar dacă intenţia Armatei Ruse este de reluare a acesteia pe termen scurt. Ruşii construiesc linii defensive duble în regiunea Herson, pentru a preveni o contraofensivă ucraineană. În acelaşi timp, acumulările de forţe de la sud de Nipru, sugerează intenţia de a ataca şi încercui oraşul Zaporijie dinspre est şi dinspre vest.
Sursa: www.biziday.ro