Judecătorii Tribunalului de Justiţie de la Haga (CIJ) au votat, 13 “pentru“ şi doi “împotrivă“,  pentru încetarea războiului din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie. Este o prima astfel de sentinţă pronunţată de o instanţă internaţională în cele trei săptămâni de conflict. Astfel, Rusia este obligată să suspende imediat operaţiunile militare.

 

Judecătorii au hotărât că Moscova trebuie să se asigure că şi alte forţe militare aflate sub controlul său (de exemplu mercenari sau luptători sirieni) se conformează deciziei.

 

În cauza sa, Kievul a acuzat Moscova că a încercat în mod ilegal să justifice războiul, pretinzând că autorităţile ucrainene poartă un genocid în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Rusia a replicat că Tribunalul “nu are jurisdicţie”, deoarece cererile Ucrainei de oprire a operaţiunilor militare nu intră în domeniul de aplicare a Convenţiei ONU pentru prevenirea şi reprimarea crimelor de genocid. Kremlinul a continuat spunând că “a acţionat în autoapărare” când a declanşat ceea ce numeşte “operaţiune militară specială“ în Ucraina.

 

Kievul a declarat, la rândul său, că această Convenţie a Genocidului, ratificată de ambele ţări, nu permite o invazie pentru a preveni un genocid. Nu există dovezi că Ucraina ar comite sau planifica atacuri care ar putea fi considerate crime împotriva umanităţii, este consensul organismelor internaţionale, raportează DW.

 

Marieke de Hoon, profesor asistent de drept penal internaţional la Universitatea din Amsterdam, a declarat pentru agenţia de presă AFP că CIJ trebuie doar să stabilească dacă există o dispută cu privire la interpretarea Convenţiei Genocidului. “Nu va fi dificil pentru CIJ să decidă acest lucru”, a spus de Hoon. “Dacă Rusia se va conforma este o întrebare cu totul diferită”.

 

Hotărârile CIJ au caracter obligatoriu, dar instanţa nu are mijloace executive pentru a le pune în aplicare în ţările membre ONU. Cazul este separat de o anchetă pentru crime de război lansată de Curtea Penală Internaţională (CPI), tot cu sediul la Haga.

 

 

sursa: www.biziday.ro