Chiar dacă majoritatea reţelelor sociale au fost blocate în Rusia, pe unele dintre acestea cum ar fi TikTok sau Telegram mai poţi găsi reacţii de indignare ale ruşilor referitoare la creşterile de preţuri şi lipsa unor produse din magazine, după sancţiunile economice din partea Occidentului.

 

Retele sociale in Rusia

Mulţi utilizatori din Federaţia Rusă ai reţelelor sociale îşi manifestă nemulţumirea, chiar indignarea, referitor la creşterea galopantă a preţurilor la produse alimentare, dispozitive electronice, medicamente, service-urile auto, pe fundalul crizei provocate de război în Ucraina. Chiar dacă majoritatea reţelelor au fost blocate pe teritoriul Rusiei în urmă cu o săptămână, mai mulţi locuitori din diferite localităţi au reuşit să publice postări cu fotografii, video şi comentarii în care îşi exprimă nemulţumire.

 

Ruşii nu mai pot utiliza acum Facebook, Instagram, Twitter şi TikTok, dar pe unele din aceste platforme au rămas o mulţime de astfel de postări făcute acum câteva zile, când acest lucru încă era posibil. Mai jos prezentăm câteva exemple de opinii ale unor oameni de rând din Federaţia Rusă.

 

„(Putin-n.r.), ai preluat ţara când un dolar era 13 ruble, acum un dolar e 80 de ruble! Tu măcar înţelegi ce se întâmplă?”

Multe dintre postările indigrate ale ruşilor le-am găsit-o pe reţeaua de socializare TikTok, suspendată în Rusia la începutul acestei săptămâni, din cauza intrării în vigoare a legii care prevede 15 ani de închisoare pentru aşa-zise „fake-uri despre armata rusă”.

 

Chiar dacă anterior această platformă a fost folosită în special pentru postarea unor filmuleţe scurte cu glume, dansuri şi relatări despre ocupaţii cotidiene, în ultimele zile, înainte de blocarea acesteia, mai mulţi locuitori din Rusia au distribuit acolo mesaje opuse celor obişnuite.

 

De exemplu, în această postare, făcută chiar în ajunul blocării acestei reţele în Rusia, un locuitor din Rusia este indignat de creşterea preţurilor pentru produse alimentare. Bărbatul povesteşte că şi-a cumpărat mâncare pentru o deplasare, fiind cel mai probabil şofer la o companie de transport pentru pasageri ori mărfuri. Rusul foloseşte mai multe înjurături în adresa lui Vladimir Putin care, în opinia lui, prin acţiunile sale a provocat creşterea galopantă a preţurilor.

 

„Acest pachet, care are 600 de grame costă 880 de ruble ruseşti (acum aproape 7 euro - n.r.). Ce am aici? Pâine, fidea - 40 de ruble, două cutii de salată, caşcaval şi salam, câte 200 de ruble. Şi pachetul e gol. Nu am cumpărat nici ţigări, nici bere, nici gustări. Nimic.

 

Ce să mai facem? Să renunţăm la salariu al 13-a pentru a susţine DNR, LNR (aşa-zisele republici populare Doneţk şi Luhank) sau Crimeea? Voi nu v-aţi ieşit din minţi? În curând, toate acestea nici cu o mie de ruble nu le vom putea cumpăra. Tu ce (cuvânt licenţios) faci cu ţară?

 

Am de mers într-o deplasare şi mi-am luat doar ca să mănânc puţin în drum. Am de mers 1000 de kilometri, să-mi ajungă, dar am achitat aproape o mie de ruble! Ai preluat ţara când un dolar era 13 ruble, acum un dolar e 80 de ruble! Tu măcar înţelegi ce se întâmplă?”

 

Într-o altă postare, un utilizator al reţelei TikTok a filmat rafturile cu fidea în ambalaje pentru prepararea rapidă, arătând că preţul acestui produs a ajuns la peste 60 de ruble. Peste imagini este suprapusă, în mod sarcastic, o declaraţie a lui Vladimir Putin, în care acesta se adresează cetăţenilor ruşi şi îi îndeamnă „să mai rabde”.

 

În comentariile la aceasta postare, oamenii îşi exprimă indignare şi afirmă că acest produs în alte oraşe din Federaţia Rusă a ajuns să coste şi peste 100 de ruble, iar preţurile pentru toate alimentele au crescut considerabil.

„Încep să urăsc aceste cuvinte ale lui (Putin)”, a comentat un utilizator al reţelei TikTok, referindu-se la îndemnul preşedintelui către ruşi că „trebuie să mai rabde”.

 

Şi acest bărbat, care s-a filmat fără a ascunde faţă, este indignat de creşterea preţurilor la produse primă necesitatea.

 

„Ieri am intrat în magazin pentru a cumpăra ouă, lapte, dar am văzut că acestea s-au scumpit. L-am întrebat pe vânzător de ce totul este aşa de scump. El mi-a spus că dolarul creşte. Eu am întrebat, dacă găinile şi vacile sunt autohtone, din raionul nostru. El mi-a spus că da, sunt autohtone. Atunci l-am întrebat ce treabă are aici dolarul, ce le trimiteţi în America, „să se înveţe” să dea ouă şi lapte sau cum?”

 

În acelaşi timp, un canal de Telegram din Rusia, o platforma care încă mai este accesibilă pe teritoriul acestei ţări, a postat o poză cu un bărbat într-un supermarket care ar fi umplut căruciorul cu sare şi stă la casă să achite cumpărăturile. În textul postării se afirmă că fotografia ar fi fost făcută în Europa.

 

Într-un comentariu, un utilizator a scris însă că este un fals, iar poza, în realitate, cel mai probabil a fost făcută în Rusia, acolo unde din cauza acţiunilor lui Putin, rafturile în magazine vor rămâne în curând goale, iar preţurilor continuă să crească.

 

„Este o minciună. În Europa nu se vinde astfel de sare. Aici, în Europa, totul e în regulă cu produsele alimentare. Este o propaganda „roşie”, pentru că vă este ciudă că din cauza politicii lui Putin de curând veţi avea rafturile goale. Hrişca deja ajunge la 200 de ruble (1.5 euro - n.r.). Semnaţi că aţi obţinut asta”, - scrie un utilizator de Telegram.

 

Şi piaţa dispozitivelor electronice din Federaţia Rusă a fost afectată de criza, provocată de invazia în Ucraina. Un tânăr, într-un filmuleţ, postat pe TikTok, susţine că un smartphone care a costat anterior 12 499 de ruble, acum se vinde cu 18 999 de ruble.

 

„Şi aşa e cu toată marfa”, susţine bărbatul, care, după cum reiese din postare, cel mai probabil este angajatul magazinului.

 

Totodată, mai mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare se arată indignaţi de creşterea bruscă a preţurilor la uleiuri pentru automobile. Mai mult, cei care le folosesc nu doar pentru automobilul personal, ci şi lucrează în domeniul de deservire auto, îşi pun întrebări cum vor putea activa de mai departe în aceste condiţii.

 

„Am fost şocat (cuvânt licenţios) de preţurile la uleiuri pentru maşină (4300 de ruble, 3350 de ruble) Uleiul original de la Toyota costă 6000 de ruble! Ce e cu voi? (cuvânt licenţios) Iar acesta costă 6400!”, se arată indignat bărbatul.

 

În acelaşi timp, unii locuitori ai Federaţiei Ruse trag un semnal de alarmă în legătură cu scumpirea medicamentelor, în unele cazuri cu până la 80%. O altă îngrijorare este că multe dintre medicamente în general vor lipsi, odată ce Rusia a rămas practic izolată din cauza sancţiunilor impuse de Occident.

 

„Este chiar grav. Aveţi dreptate. Câţi oameni, inclusiv copii, vor avea de suferit de la medicamente autohtone? Asta pentru că în cazul mai multor oameni tratamentul era eficient doar cu medicamente din Franţa şi Marea Britanie. Feciorul meu are epilepsie, el nu poate administra decât medicamente franceze. Despre antihistamine, în general, tac. Din nou, oamenii cu polinoza vor adormi din mers de la medicamente autohtone”, scrie o femeie într-un comentariu pe un canal de Telegram.

 

Pe data de 4 martie, Autoritatea rusă de reglementare a internetului Roskomnadzor a ordonat blocarea reţelei Facebook în ţară. Ulterior, au fost blocate şi Twitter şi TikTok. Recent a fost anunţată şi suspendarea Instagram-ului. În toate cazurile, motivul oficial îl reprezintă „răspândirea informaţiilor false despre războiul din Ucraina şi despre situaţia din ţară”. După cum se poate observa însă, oamenii continuă să vorbească.

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro