Update ora 11 Potrivit bilanţului anunţat de preşedintele Zelenski şi detaliat apoi de armata ucraineană, ruşii ar fi pierdut în luptă aproape şase mii de militari, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 211 tancuri. Totuşi, până acum, Moscova nu a prezentat un bilanţ al pierderilor de la începutul invaziei şi până în prezent, astfel că datele publicate de ucraineni sunt singurele disponibile.

 

Update ora 09:45 Bilanţul victimelor a fost făcut public de guvernatorul regional din Harkov, care susţine că atacurile ruseşti “au fost respinse”. Între timp, există informaţii neconfirmate din surse independente conform cărora trupele ruseşti au pătruns în nordul oraşului.

 

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată că o rachetă a lovit clădirea poliţiei din Harkov, iar alta a lovit clădirea unei universităţi din oraş (al doilea cel mai mare din Ucraina).

 

Update ora 09:25 Serviciile de informaţii ale Marii Britanii explică faptul că trupele ruseşti se află în centrul oraşului Kerson şi au ocupat şi sudul. Ambele părţi susţin că deţin controlul în acest oraş, însă primarul afirmă că “este în desfăşurare ocuparea de către trupele ruseşti”. Dacă oraşul Kerson ar pica, ar fi cel mai mare capturat de ruşi până acum în Ucraina. Totuşi, britanicii subliniază că ofensiva a încetinit pe toate planurile, în toată ţara, din cauza problemelor logistice, dar şi a rezistenţei armatei ucrainene.

 

De asemenea, Marea Britanie estimează că 660 de mii de civili au fugit din Ucraina până acum.

 

Update ora 09 Ministrul ucrainean al Apărării anunţă că armata sa urmează să primească lansatoare de umăr şi rachete Javelin (anti-tanc) şi Stinger (anti-aerian). În plus, afirmă că şi Turcia urmează să trimită în cel mai scurt timp noi drone de atac.

 

UPDATE Ora 5.00 Bombardamentul Kievului, anunţat de Ministerul rus al Apărării în după amiaza de 1 martie, a constat până acum în cinci tiruri de rachete asupra zonelor rezidenţiale ale oraşului, inclusiv cel prin care a fost lovit turnul de televiziune din Centru.

 

Potrivit Institute for the Study of War (ISW – un think tank american specializat), încetinirea ofensivei asupra Kievului, care reprezintă principalul efort operaţional al Armatei Ruse, a fost cauzată de nevoia de aprovizionare şi întărire a efectivelor, după primele zile de război, în care acestea nu au reuşit să cucerească oraşul, aşa cum probabil au sperat. ISW estimează că sensul coloanei uriaşe fotografiată din satelit la nord de Kiev este acela de a asigura învăluirea oraşului pe la vest şi sud şi de a sprijini principala direcţie în atacul final asupra oraşului, care se va da probabil tot dinspre nord. Nu este clar când, dar încercuirea s-ar putea realiza în următoarele 24-48 de ore. În acest sens, forţele ruse au deplasat deja o parte din forţele care au atacat fără succes Cernihiv, iar o coloană de blindate se deplasează de la Sumy, ambele urmând să închidă anveloparea capitalei ucrainene dinspre est.

 

Celelalte trei direcţii de atac (Harkov, Mariopol şi Nikolaiev-Odesa) sunt active, dar nu beneficiază de resurse comparabile cu cele concentrate la Kiev.

 

Harkov. Armata rusă nu a mai avut tentative de intrare în oraş, dar a continuat să îl bombardeze. cauzând o creştere dramatică a pagubelor aduse infrastructurii şi victimelor civile. Aceste bombardamente, aparent fără sens, sugerează totuşi că un atac la sol va fi reluar în următoarele 24-48 de ore.

 

Frontul de sud. Ruşii pretind că acum au încercuit Mariopol. Deşi un atac direct asupra oraşului putea fi executat încă de ieri, au preferat să-l bombardeze şi să-i lase pe locuitori fără surse de energie, în întuneric şi frig. Totuşi, în ultimele 24 de ore, frontul s-a mişcat aproape numai în această zonă.

 

La Zaprozhya avansarea a fot oprită, iar spre vest, iar ruşii au făcut eforturi de a captura Kerson (pe care ambele părţi susţin că îl controlează) şi de a-şi securiza drumul spre Nikolaiev şi Odesa. Ucrainenii pretind că au atacat cu elicoptere şi au distrus un convoi militar uriaş (800 de vehicule) care, cel mai probabil încerca să ocolească Nikolaiev pe la nord şi să-l încercuiască. Această informaţie nu a putut fi confirmată deocamdată din surse independente.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro