“Structurile Uniunii Europene şi persoanele implicate în aprovizionarea armatei ucrainene cu arme letale şi combustibil vor purta responsabilitatea pentru orice consecinţe ale unor astfel de acţiuni, în contextul operaţiunii militare speciale în curs de desfăşurare. Trebuie să înţeleagă gravitatea consecinţelor”, a transmis Ministerul rus de Externe.

 

În comunicat, ministerul a continuat să critice sancţiunile impuse de Occident şi a transmis că Rusia va continua realizarea “interesului său naţional”.

 

“Acţiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să asigure realizarea intereselor sale naţionale vitale fără a ţine cont de sancţiunile şi ameninţările acestora. Este timpul ca ţările occidentale să înţeleagă că dominaţia lor nedivizată în economia globală este de multă vreme o caracteristică a trecutului”, se mai arată în comunicatul Ministerului rus de Externe.

 

Astăzi, Australia a anunţat că va trimite, în colaborare cu NATO, echipament militar letal în Ucraina, alături de alte resurse. De asemenea, tot astăzi, Finlanda a transmis că va oferi Ucrainei 2.500 de mitraliere, 150 de mii de cartuşe de muniţie şi 1.500 de arme antitanc.

 

De asemenea, zilele trecute, şi Germania a anunţat, în premieră, că transferă direct 1.000 de arme antitanc şi 500 de aruncătoare de rachete antiaeriene. Şi România trimite muniţie, veste antiglonţ şi căşti în Ucraina, urmând şi să preia şi să îngrijească răniţi din această ţară. Cehia, Spania, Grecia, Portugalia, Belgia, Suedia, Canada, Franţa, Olanda şi Marea Britanie au trimis sau au promis că vor trimite echipamente şi resurse Ucrainei.

 

Uniunea Europeană a anunţat, pentru prima dată în istorie, că va aloca fonduri pentru a achiziţiona divers armament de pe piaţa internă sau internaţională şi le va transporta apoi la graniţa cu Ucraina, în Polonia, Slovacia, Ungaria sau România, de unde le va preda armatei ucrainene.

 

De asemenea, Casa Albă a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 6,4 miliarde de dolari pentru a soluţiona criza umanitară şi securitate din Ucraina. Din această sumă, 3,5 miliarde de dolari sunt alocaţi Departamentului Apărării.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro