Ruşii încearcă să taie alimentarea cu energie în oraşele pe care nu le-au putut cuceri, posibil pentru a determina exodul populaţiei. În sud, Mariopol este aproape încercuit. Au atacat din nou Kersonul pentru a-şi consolida înaintarea spre Nikolaiev şi Odesa

Bombardamentele catastrofale de la Harkov nu au fost singulare. Ucrainenii semnalează bombardarea unor zone rezidenţiale aflate la SV de Kiev, precum şi o tentativă de preluare a centralei electrice de la NE de oraş. Aceste acţiuni trebuie corelate cu raportarea mai multor tentative de întrerupere a alimentării cu energie electrică la Harkov şi Mariopol, ceea ce sugerează că forţele ruse încearcă acum să determine plecarea populaţiei din oraşele ţintă, pe care până acum nu au putut să le cucerească.

Incursiunile agresive şi aparent lipsite de logică, pe care infanteria mecanizată (uşoară) a Armatei Ruse le-a făcut în Harkov şi Kiev s-au soldat de fiecare dată cu pierderi semnificative şi au arătat clar că, atâta timp cât populaţia şi forţele de apărare (corp separat de armata regulată a Ucrainei) sunt pregătite să reziste, ruşii nu vor putea duce cu succes un război urban care să determine controlul marilor oraşe ucrainene.

Armata ucraineană s-a concentrat până acum pe distrugerea liniilor de aprovizionare ale ruşilor şi pe atacarea coloanelor de mecanizate care încearcă şi iniţial reuşesc străpungeri ale frontului. Din cauza spaţiilor relativ mari, aceste străpungeri nu sunt suficient de repede consolidate din spate şi pe flancuri, formând “pungi” urbane pe care ucrainenii le închid şi le distrug prin atacuri cu arme uşoare antitanc şi cu drone.

În mod evident, armata ucraineană pune în aplicare o tactică pentru care s-a pregătit în anticiparea invaziei, aceasta fiind şi cea mai cunoscută strategie de război asimetric (în care se întâlnesc forţe de magnitudine diferită). În plus, armata ucraineană anunţă că pe unele fronturi a preluat iniţiativa, lucru totuşi greu de crezut.

Pe fronturile din Nord şi Est sunt acum trei oraşe mari în pericol de a fi încercuite – Kiev, Harkov şi Cernihiv (ultimul, cu 250 de mii de locuitori). În sud, ruşii au bombardat aparent inexplicabil portul comercial din Berdiansk, oraş cucerit ieri şi în care locuitorii au desfăşurat o manifestaţie de protest în faţa consiliului muncipal ocupat de soldaţi ruşi. Berdiansk era ultimul punct important înainte de Mariopol, iar încercuirea portului de la Marea Azov pare de acum o chestiune de ore.

Tot pe frontul de sud, dar spre est, Armata Rusă a atacat în noaptea de luni spre marţi oraşul Kerson, aflat pe malul vestic al Niprului, după ce ieri o parte a sa l-a depăşit, ajungând până la Nikolaiev. Controlul Kersonului are sensul de a securiza liniile de aprovizionare pe sucat, în ceea ce pare o ofensivă spre Odesa. Obiectivul Odesa pare a fi cel mai întârziat dintre toate, dar forţele ruse controlează acum tot nordul Crimeei, până la Zaporizhzhia. În acest oraş se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu un total de şase reactoare operaţionale. În acest moment nu este clar cine controlează centrala nucleară. Au existat informaţii că ar fi fost preluată de forţele ruse, negate apoi de ucraineni.