O poveste românească de succes capătă încet contur în Marea Britanie. Protagonistul ei este un tânăr actor din Ploieşti, care a pornit în Regatul Unit fără prea mulţi bani, dar cu un sac de talent şi un munte de voinţă scrie digi24.ro. Acum, artistul Şerban Grigorescu a ajuns să joace roluri în filme de renume internaţional, alături de staruri ale marelui ecran, precum Leonardo di Caprio şi Rachel McAdams.
Un rol mărunt într-o scenă secundară a filmului Sherlock Holmes din 2011 l-a propulsat pe Şerban Grigorescu în rândurile actorilor de filme mari. Tânărul s-a născut la Ploieşti şi a urmat Conservatorul de muzică la Braşov, unde a studiat contrabasul. Repede s-a convins că în România nu va găsi nici glorie, nici avere, aşa că a plecat în capitala Marii Britanii.
„Am vrut să încep ceva nou în loc să continui cu muzica, să încep cu actoria şi să-mi fac un viitor în domeniul filmului şi al televiziunii”, povesteşte actorul Şerban Grigorescu.
Şerban a trecut prin zeci de interviuri până a găsit ceva de muncă.
„Am început să lucrez la ziarul financiar pentru Rusia, unde am fost consilier, după care criza mi-a omorât jobul. Deci am rămas fără job şi a trebuit să dau fluturaşi prin... Square, sau să spăl vase într-un restaurant chinezesc pe lângă Victoria Station. După care viaţa a fost ceva mai bună şi am găsit un job pentru compania de ciocolată Hotel Chocolat, pentru care am lucrat doi ani”, spune Şerban Grigorescu.
Însă artistul şi-a urmat visul: a luat cursuri de dicţie şi a studiat actoria, după care a devenit nelipsit la audiţiile pentru roluri.
„Puteai să stai la cozi cu mii de oameni, cum am stat la castingul pentru filmul Anna Karenina. Cred că am stat vreo nouă ore, şi era decembrie şi ploua şi era foarte frig. Dar a meritat pentru că am luat castingul şi am lucrat pentru acel film aproape o lună. Am jucat în Inception, într-un film cu Leonard di Caprio. Clash of the Titans, Sherlock Holmes, regizat de Guy Ritchie, în care am jucat rolul unui chelner”, povesteşte el.
Cu bune şi cu rele, românul s-a integrat cât de cât în lumea artistică a Londrei.
„La început, cred că mi-a fost un pic greu pentru că am avut de câteva ori reacţia negativă pe care am primit-o când voiam să caut un job. Şi îmi spuneau: ne pare rău, eşti din România, nu avem nici un job. Am simţit o reticenţă când am spus unor persoane că sunt din România pentru că nu au avut o părere bună despre români în general”, îşi aminteşte românul.
El adaugă că, în funcţie de rol poate câştiga de la 100 – 150 de lire până la 500 – 1.000 de lire pe zi.
Cei 90.000 de români din Regatul Unit reprezintă mai puţin de trei la mie din totalul celor angajaţi acolo. Nostalgiile nu le dau pace multora.
„Îmi e dor de familia mea foarte mult, de mama mea, de bunica mea, mi-e foarte dor. Şi pentru asta m-aş întoarce în România. Mâncarea, da, este mai bună în România, oamenii, da, sunt mai calzi în România, aici sunt mai reci”, povesteşte Şerban Grigorescu.
În total, trei milioane de români sunt plecaţi la muncă în străinătate. Aproape 900.000 lucrează în Italia, 800.000 în Spania şi peste 100.000 în Germania.