Alegerea numelui pe care copilul il va purta toata viata este o misiune dificila pentru parinti. Dacă credeaţi că alegerile părinţilor pentru numele bebeluşilor lor au ajuns deja pe culmile ciudăţeniei, atunci vă prezentăm câteva nume înregistrate pentru cei născuţi în 2013: Nirvana, Vogue, Paradise şi Pinky. Şi, dacă înainte numele originale erau mai mult un capriciu al celebrităţilor, dornice de a face unic chiar şi numele copiilor lor, certificatele de naştere eliberate în acest an au relevat destul de multe surprize.

Lista neobişnuită arată măsura în care televiziunea şi celebrităţile influenţează părinţii în luarea deciziei lor.

Astfel, în Marea Britanie, patria lui Jack, Oliver, Emily şi Olivia, pe primele locuri ale clasamentului numelor se află Noah, Mia şi Isla, dar, de asemenea, le prind din urmă nume ca Reem (gazela), Lohan (cum ar fi numele celebrei Lindsay) şi Puppy. Dar există, de asemenea, şi cei care au avut curajul de a-şi numi bebeluşul cu numele de Peppa, ca pe protagonista desenelor animate britanice care spune povestea omonimei purceluşe şi a familiei sale, sau Geordie, ca în reality show "Geordie Shore". Pentru cei mai rafinaţi, există numele Dior, în onoarea casei de modă de lux, în timp ce bebeluşii al căror viitor se vrea legat de rock sunt numiţi, Kurt Cobain, iar aspiranţii la o carieră strălucită în golf, au fost înregistraţi cu numele de Tiger. Mania pentru Jocurile Olimpice a "infectat", de asemenea, nenumărate cupluri tinere în aşteptarea unui bebeluş: Olympia şi London sunt numele generate de valul de emoţie provocat de marele eveniment al verii trecute.

Dar, cu toate acestea, în anul ce stă să se încheie, celebrităţile au fost din nou cele care au dat tonul şi au lansat moda de a „pescui” numele bebeluşilor din geografie: dacă Victoria şi David Beckham au optat pentru Brooklyn, Bono Vox a preferat Memphis şi Alicia Keys a ales Egipt. Nu a scăpat nici botanica: după ce Will Smith a numit-o pe fiica lui Willow (salcie) şi Geri Hallywell, Bluebell (clopoţei), printre cei născuţi în 2013 au fost în plină expansiune şi nume precum Sorrel (măcriş) şi Orchidee.

După atâta originalitate, ce ne va rezerva 2014? Potrivit experţilor, noul an va fi marcat de o revenire a numelor retro: copiii înregistraţi cu nume de fotbalişti, actori şi personalităţi de televiziune, vor ceda locul personajelor istorice şi literare, precum Emma, Rebecca, Lawrence si Virginia.

Dar în România?

Cele mai frecvente nume de botez primite de bebeluşii noştri sunt Andrei şi Maria, conform topului prenumelor la nivel naţional realizat de Evidenţa Populaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, cele mai frecvente prenume întâlnite în România, la toate categoriile de vârstă, sunt la bărbaţi Gheorghe şi Ioan şi la femei Maria şi Elena.

Conform topului prenumelor preferate de părinţi pentru băieţi la nivel naţional, bebeluşii au primit prenumele de Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Ştefan, Ionuţ, Mihai, Cristian, Darius şi Daniel.

În cazul fetelor, topul prenumelor la nivel naţional arată că fetele au primit numele de botez Maria, Andreea, Elena, Ioana, Alexandra, Ana, Antonia, Daria, Gabriela, Ştefănia.

Românii au început să nu mai dea prenume ciudate copiilor lor, mai ales după ce legea s-a schimbat şi nu mai permite funcţionarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume, subliniază specialiştii.

"Este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, după caz", conform articolului 84 din Codul Civil.